Belföld

Hogyan lehet hitelesebb a könyvvizsgálat?

Bizalom és könyvvizsgálat címmel nagyszabású konferenciát szervezett a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK) június 18-án Budapesten.

A hazai és nemzetközi könyvvizsgálói szakmát érintő legfontosabb kérdések, többek között a hitelesség és függetlenség erősítése, az egységes számviteli sztenderdek bevezetése és a könyvvizsgálói képzés fontossága volt napirenden azon a budapesti konferencián, amelyen az MKVK meghívására az európai uniós számos országának vezető szakembere vett részt.

A vendégek sorában a 41 szakmai testületet tömörítő Európai Könyvvizsgálók Szövetségének (FEE) elnöke, David Devlin, valamint Karel van Hulle, az Európai Bizottság tagja is jelen volt.

Az előadók kitértek a 2005. január 1-jétől kötelezően bevezetendő nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS-ek) fontosságára, a közfelügyelet erősítésének jelentőségére, és a minőség-ellenőrzés új követelményeire. Az új uniós szabályozási elemek – mutattak rá a felszólalók – az elmúlt évek amerikai vállalati botrányaira válaszul igyekeznek visszaállítani a könyvvizsgálói szakma megtépázott renoméját és erősíteni a tőkepiacokba vetett hitet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik