Belföld

Hazahozták Irakból Nagy Richárd holttestét

Vasárnap este fél tízkor katonai tiszteletadás mellett megérkezett Irakból a hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető holtteste.

A nemzeti színű lobogóval letakart koporsót a repülőgép hátulján lévő rámpán katonák hozták le, majd egy gépkocsira tették át. A gépkocsit díszőrök, az elhunyt hozzátartozói és a vezérkari főnök katonai sorfal előtt kísérték el a díszszázad elé, miközben a gyászinduló szólt. A díszőrök tiszteletadása után a katonazenekar eljátszotta a himnuszt.

Nagy Richárd temetését szerdán délután tartják Zagyvarékason, amelyen részt vesz a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is. Az MTI úgy tudja, hogy a tervek szerint a köztársasági elnök is jelen lesz a katonai tiszteletadás mellett tartandó temetésen.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az Irakban szolgáló katonák közül eddig egyik sem jelezte, hogy a történtek miatt meg kívánja szakítani szolgálatát.

“Nagy Richárd szerződéses szakaszvezető halálával kapcsolatosan a Magyar Honvédség szállítózászlóalját semmilyen formában, semmilyen okból felelősség nem terheli” – mondta Isaszegi János dandártábornok, a robbantásos merénylet körülményeit vizsgáló öt tagú bizottság vezetője. Hangsúlyozta: “az aljas módon végrehajtott terrortámadás kikerülhetetlen volt az adott szituációban. A feladat előkészítése és végrehajtása során a kontingenst, a menetoszlopunkat semmilyen felelősség nem terheli, mindenki a legjobb tudása szerint végezte a munkáját.”

Isaszegi János elmondta, hogy a vizsgálóbizottság befejezte munkáját, amelyet közösen végzett a nemzetközi erőkkel, a lengyel hadosztályparancsnoksággal és a zászlóalj parancsnokságával. Mint mondta, a történteket feldolgozó jelentésükről kedden tájékoztatják az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságát.

A korábbi közlések szerint a szakemberek a helyszínen azt is vizsgálták, miként lehet kivédeni a jövőben a csütörtökihez hasonló támadásokat, hogyan lehet biztonságosabbá tenni a magyar katonák iraki jelenlétét.

Az iraki magyar kontingens egyik szállítóoszlopát csütörtökön érte robbantásos támadás; a merényletben elhunyt Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánították. A detonáció – amelyben egy másik magyar katona könnyebben megsérült – a zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett Hillától mintegy 70 kilométerre északkeletre történt. A szaktárca médiaosztályán elmondták, hogy Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára vasárnap délután meglátogatta Nagy Richárd családját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik