Belföld

Harminchat újabb RMDSZ-es polgármester Romániában

Az első fordulóban szerzett 148 mellé harminchat újabb polgármesteri széket szerzett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai helyhatósági választások második fordulójában.

A romániai magyarok szervezetének jelöltje lett a befutó többek között Sepsiszentgyörgyön, Székelykeresztúron, a román többségű Szatmárnémetiben és Szászrégenben, valamint Nagykárolyban. Az RMDSZ az első fordulóban 148 polgármesteri helyet szerzett. További két jelölt pedig függetlenként nyert. Kolozsvárott Emil Boc, a román demokrata-liberális ellenzéki szövetség jelöltje áll nyerésre. A politkus kijelentette: polgármesterként jó kapcsolatokra törekszik a romániai magyarokkal.

A választásokat a helyszínen az Európai Néppárt vizsgálóbizottsága is figyelemmel követte. A bizottság vezetője, Orbán Viktor kijelentette, javaslatot tesznek arra, hogy Románia folyamatos megfigyelés alatt maradjon az őszi képviselői választásokig.

A bizottság azt követően jött létre, hogy a román hatóságok, vitatható módon, megakadályozták az RMDSZ ellenzékeként jelentkező Magyar Polgári Szövetség választási részvételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik