Belföld

Gyorsabb növekedés várható Franciaországban

A francia gazdaság a kormány becslései szerint az idén a vártnál gyorsabban fejlődik: bővülése jóval meghaladja az idei költségvetésben előre jelzett 1,7 százalékot - közölte a kormányfő.

Jean-Pierre Raffarin hétvégi poitiers-i bejelentése szerint minden befektetési és fogyasztási keresleti mutató erre utal, és a kormányfő úgy véli, hogy a gazdaság immár elérte azt a növekedési pontot, amely új munkahelyek teremtését indítja be.

A francia központi bank a maga részéről 0,5 százalékra csökkentette a második negyedévi francia GDP-növekedésre szóló előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról, és 0,5 százalékot jósolt a harmadik negyedre is. A kiskereskedelmi forgalom májusban 1,4 százalékkal csökkent májusban, miután áprilisban még 2,2 százalékkal nőtt – közölték nemrégiben.

A francia gazdaság az idei első negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedhez képest, 2000 vége óta a leggyorsabban.

A francia költségvetési miniszter korábban azt mondta, a francia gazdaság növekedése az idén 2 százalékos vagy annál is gyorsabb lesz. A statisztikai hivatal szerint is a GDP-növekedés idén elérheti a 2 százalékot.

A fogyasztói kiadások az első negyedévben 1,1 százalékkal emelkedtek, a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékos növekedés után. A beruházások 1,2 százalékkal nőttek, a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalékos emelkedés után. A fogyasztói bizalom áprilisban javult Franciaországban, habár még mindig alacsony, és a munkanélküliség 10 százalék alá került, de még jóval meghaladja az euróövezet átlagát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik