Belföld

Magyar szabályozás alatt a szlovák tokaji

A tokaji-ügy nyugvópontra jutott, miután Magyarország és Szlovákia az Európai Unió közreműködésével megállapodott a történelmi termőtáj sorsának rendezéséről – mondta el Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Megegyezés született arról, hogy a jövőben a tokaji borvidéket, essen az szlovák vagy magyar területre, egységes szabályozás alá vonják. Az Európai Unió úgynevezett borirányító bizottsági ülésén, e hónap közepén azt a magyar szabályozást fogadták el a tokaji borvidékre vonatkozóan, amely a magyar szőlő- és bortermelést szabályozó törvényben szerepel – mondta Németh Imre. Ezt csak két állam, Olaszország és Ciprus ellenezte.

A miniszter szerint létrejöhetett az a feltételrendszer, amely szerint a tokaji történelmi borvidéken egységesülhet a termelés, a minőségellenőrzés, valamint az eredetvédelem szabályozása. Mindez azt jelenti, hogy a Szlovákiához tartozó tokaji termőhelyeken is a magyar szabályozást kell majd alkalmazni.

Az agrártárca irányítója jelezte: megállapodás született arról is, hogy Szlovákiában tokaji termőtájként 565 hektárnyi területet ismernek el. A miniszter szerint ez volt a megállapodás egyik legvitatottabb pontja, mivel Szlovákia korábban ezt a területet valamivel több mint 900 hektárban jelölte meg. Az 565 hektárnyi terület a magyarországi termőtáj mintegy tizedét teszi ki.

Németh Imre utalt arra is, hogy Szlovákiának augusztus 1-jéig jogszabályait harmonizálni kell a már vázolt feltételek szerint. Az agrártárca vezetője szerint ez a feltétele ugyanis, hogy megköthető legyen a két ország között az államközi egyezmény, amely ezt a megállapodást szentesíti. Németh Imre szerint már az idei szüreten egységes szabályozás lesz érvényben a tokaji történelmi borvidék egész területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik