Belföld

Jövő héten dől el a Siemens-villamosok sorsa

A jövő héten hozzák nyilvánosságra az új nagykörúti villamosok vásárlása kapcsán a Siemens konzorciummal folytatott tárgyalások eredményét - jelentette ki a BKV Rt. vezérigazgatója.

Aba Botond elmondta, hogy a konzorciumtól egy hete kapott végső szállítási ajánlatot részletesen megvizsgálták, és kialakították álláspontjukat.

Erről azonban a cégvezető csak a jövő héten, azután kíván nyilatkozni, hogy a hét elején Budapestre érkező Siemens-képviselőkkel ismertették véleményüket. Hozzátette: álláspontjuk még változhat is, mivel információjuk szerint a konzorcium e találkozón szeretne javítani az ajánlatán, amire a BKV a tárgyaláson módot ad.

Aba Botond hangsúlyozva, hogy mindez nem időhúzás a részükről. Leszögezte, hogy “bármely információ idő előtti megjelenítése a BKV legkeményebb gazdasági érdekeit sérti”.

A vezérigazgató tudatta azt is, hogy az elmúlt fél évben kemény tárgyalásokat folytattak pénzügyi, jogi, műszaki és kereskedelmi kérdésekről. Elmondta, hogy ez a fél éves késedelem “hatalmas nagy erkölcsi kárt és anyagilag is mérhető kárt okoz a BKV-nak és a fővárosnak”.

A 40 darab új, 53 méter hosszú, Combino típusú villamos 40 milliárd forintos, jórészt hitelből történő megvásárlásáról a fővárosi közgyűlés sokéves előkészítés után tavaly három pályázó ajánlata alapján döntött.

A tendernyertes Siemens konzorcium – amelynek ajánlata egyébként a legdrágább volt – az első Combino prototípust a tervek szerint ez évben, a többi szerelvényt 2006 végéig szállította volna. Az idei év elején azonban az Európa-szerte közlekedő hasonló villamosoknál kiderült konstrukciós gondok miatt a BKV tárgyalásokat kezdett a konzorciummal a szerződés módosításáról. A magyar fél a tárgyalásokon a villamosok végső áráról, a műszaki feltételek módosulásáról, a szállítási ütemezésről, a garanciafeltételekről és a rendelkezésre állásról várnak választ a német cégtől.

Az MTI fővárosi képviselőktől úgy értesült, hogy a 2-es és a 4-es metró új, összesen 220 metrószerelvényének beszerzésére kiírandó pályázaton várhatóan ugyanazok a cégek indulnak majd, amelyek a nagykörúti villamostenderen is részt vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik