Belföld

Felfelé kapaszkodik a dollár

A dollár több, mint fél százalékkal erősödött az euróval szemben pénteken, miután a csütörtökön publikált amerikai makroadatok erősítették a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat.

Az Egyesült Államokban májusban a termelői árak a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek, s a Philadelphiai Federal Reserve feldolgozóipari konjunktúrát vizsgáló jelentése is a gazdaság élénkülését vetíti előre. Mindez megerősítette a piacon azt a várakozást amely szerint a Fed még e hónapban 25 bázisponttal emeli jelenleg évi egy százalékon, történelmi mélyponton álló irányadó kamatát.

Az euró ezidáig jelentős mennyiségű tőkét vonzott a dollárral szembeni magasabb kamata miatt. Az euróra nézve kedvezőtlen, hogy a befektetők szerint az EKB elcsúszik a többi nagy központi bankhoz képest a kamatemelési ciklussal – mondta Shahab Jalinoos, az ABN Amro bank devizapiaci stratégája.

A magasabb kamatszint ugyan vonzóvá teszi a zöldhasút, azonban a pénteken publikálandó amerikai fizetési mérleg adatok mérsékelhetik ennek hatását. Elemzők szerint az első negyedévben 141 milliárd dollárra duzzad az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének hiánya az egy évvel korábbi 127,54 milliárd dollárról.

A dollár várhatóan nem gyengül jelentős mértékben a kamatemelési várakozások közepette a fizetési mérleggel kapcsolatos aggodalmak miatt sem – mondta Seiya Nakajima, az Itochu Group tokiói vezető közgazdásza. A délelőtti londoni devizapiacon az euró 1,1976 dollár volt. A közös európai fizetőeszköz jegyzése hathetes mélypontra, 131,09-re süllyedt a jennel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik