Belföld

Brüsszel: pénteken döntenek az elnök személyéről

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek nem sikerült megegyezniük az Európai Bizottság új elnökének személyéről, így a tárgyalásokat péntekre napolták el - jelentette be csütörtök éjszaka Bertie Ahern, az EU soros ír elnöke.

“Reggel további konzultációkat folytatok. Attól tartok, a holnapi is hosszú nap lesz” – jelentette ki az ír kormányfő. Hozzátette: nyolc vagy kilenc jelölt is van, de egyikük sem kapná meg a szükséges támogatást.

Franciaország és Németország a liberális Guy Verhofstadt belga miniszterelnök kinevezését támogatja, míg a konzervatív vezetők a brit Chris Pattent, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosát szeretnék a bizottság élén látni.

A jelöltek között szerepel Jean-Claude Juncker luxemburgi és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, Pat Cox, az Európai Parlament leköszönő elnöke. José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő az utolsó pillanatban került fel a listára.

Jacques Chirac francia elnök csütörtök este elutazott Brüsszelből, hogy részt vegyen Charles de Gaulle tábornok 1940. június 18-én elhangzott, a nácik elleni harc folytatására buzdító felhívása évfordulójának alkalmából tartott franciaországi megemlékezésen. A francia elnök Gerhard Schröder német kancellárt kérte fel, hogy péntek délelőtti visszatéréséig Franciaországot képviselje, annak az esetnek a viszonzásként, amikor az előző, 2003. októberében Brüsszelben tartott EU-csúcson Jacques Chirac képviselte Németországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik