Belföld

Belgium „bünteti” a forró tőkét

Globalizációkritikai mozgalmak komoly politikai győzelmeként értékelik, hogy Belgium a világon elsőként vezeti be a forró tőke áramlását sújtó Tobin-adót. Ezzel a megoldással gátat tud szabni a túlzott pénzügyi változékonyságnak.

Belgiumban kedden a parlament pénzügyi és költségvetési bizottsága elfogadta a nemzetközi tőkeáramlásokat korlátozó, úgynevezett Tobin-adó bevezetéséről szóló javaslatot. Belgiumban a bizottság döntése után majdnem teljesen biztos, hogy a parlament alsóháza is áldását adja a javaslatra.

A globalizációt kritizáló mozgalmak komoly győzelemként értékelik, hogy a világon először szab ilyen formában gátat egy ország a jelentős károkat okozó, nagymértékű nemzetközi forrótőke-áramlásnak. Az adó bevezetése – az elmélet szerint – javít azon a helyzeten, amit az országok túlzott nyitottsága jelent.

A kiáramlást ugyanis jelentős mértékben drágítja ez a megoldás, éppen ezért megakadályozhatja, hogy egy ország gazdasági potenciálja hirtelen változzon meg spekulációs pénzügyi tranzakciók hatására. Az adó lassítaná a nemzetközi pénzáramlásokat, amelyet sokan a pénzvilág szakértői közül is átláthatatlannak tartanak a felgyorsult folyamatok, és a túlzott nemzetköziesedés miatt, kivédve talán a valutaválságok veszélyét.


Az adó technikailag úgy működik, hogy a nagyobb mennyiségű pénzt érintő valutaváltásoknál 0,01 százalékos többlet „váltási díjat” kell fizetni, amely ezután az államkasszába kerül. Bár az így befolyt költségvetési bevétel elköltéséről eddig nem született döntés, a tervek szerint a fejlődő országokban megvalósítandó fejlesztési programokat finanszírozna belőle Belgium.

A javaslatot meglepő módon nemcsak a globalizáció ellenzőit nagy számban magába foglaló zöld párt támogatta, hanem ugyanúgy kiálltak mellette a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták is. Mivel Belgium az eurózóna része, a győzelem csak akkor jelent majd valódi változást, ha Európa többi részében is törvényileg bevezetik a Tobin adót, bár ennek politikai esélye egyelőre csekély.


A Tobin adó mellett az Attac nemzetközi civil szerveződés folytat hosszú évek óta tartó küzdelmet. A mostani győzelem a Flamand Pénzügyi Akciócsoport és a pénzügyi spekuláció ellen küzdő frankofon társaik, továbbá a belga nemzeti parlamenten belül működő Tobin adó csoport ötéves intenzív lobbitevékenységének az eredménye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.