Belföld

A Jukosz főrészvényesei tárgyalnának az orosz kormánnyal

A Jukosz kulcsrészvényesei kifejezték tárgyalási készségüket az orosz kormánnyal a csőd fenyegette cég jövőjéről.

A Jukoszt ellenőrző Menatep csoport kész felajánlani vagyonrészeit biztosítékként az adóhatóság csaknem 3,5 milliárd dolláros követelésének teljesítésére, ha a hátralékfizetést átütemezik – jelentette a Kommerszant, hozzátéve: a Menatep a Jukoszban birtokolt, több mint 50 százalékos tőkehányadának arányában hajlandó a garanciákra, de a fennmaradó részt a cég már saját erőből is ki tudná fizetni, s így megmenekülhet a csődtől.

Eddig csak a Jukosz menedzserei tettek kompromisszumos javaslatokat a kormánynak, de Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér és Platon Lebegyev volt Menatep-főnök moszkvai perének szerdai nyitónapján három szabadlábon lévő kulcsrészvényes, Vaszilij Sahnovszkij, Mihail Brudno és Leonyid Nyevzlin kifejezte a társtulajdonosok tárgyalási készségét is.

A kormány csak a tulajdonosokkal bocsátkozhat tárgyalásba ésszerű kompromisszumokról, de velük is csak akkor, ha kiérlelt állásponttal állnak elő, és az adóper már lezárul – közölte egy kremlbeli személyiség a Vedomosztyival.

A lap szerint az Izraelben élő Nyevzlin feltételezte: az adóhatóság követelései nem annyira a büdzsébevételek növelésének szándékával függnek össze, hanem sokkal inkább bizonyos üzleti csoportoknak azzal a törekvésével, hogy a Jukoszt szétszaggassák.

A Kommerszant szerint Nyevzlin mégis kimutatta a Menatep készségét a cégvezetés mentőtervének támogatására: ez felvetette olyan pótlólagos részvénykibocsátás lehetőségét az adóhátralék fedezésére, amely egyben az ellenőrzőnél kisebbre szűkítené a Menatep hányadát a Jukoszban – emlékeztetett.

Mindamellett a Vedomosztyit informáló Kreml-tisztségviselő szükségesnek látta a Jukosz jelenlegi vezetőségének leváltását, amiért a főrészvényeseket megkerülve tett ajánlatokat a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik