Belföld

Rekordprofit az Oracle-nél

A szoftvercég a 2004-es üzleti évben 2,7 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el. A 38 százalékos profitráta az eddigi legmagasabb az Oracle történetében.

A cég nettó profitja a 2004-es üzleti évben 16 százalékkal növekedett és elérte a 2,7 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó eredmény 43 centről 50-re emelkedett. Az Oracle összes bevétele 7 százalékkal nőtt, és 10,2 milliárd dollárt tett ki az év során. A szoftverértékesítés árbevétele 12 százalékkal bővülve 8,1 milliárdra emelkedett, a szolgáltatásokból származó bevétel pedig 8 százalékkal mérséklődve, 2,1 milliárdra csökkent. Az év során a profitráta 38 százalékot tett ki, ami megdönt minden eddigi rekordot – ezen belül is a negyedik negyedév profitrátája 46 százalékos lett.

„Az üzemi nyereség 1,4 milliárd volt a negyedik negyedévben és 3,9 milliárd dollár a teljes évben” – nyilatkozta Jeff Henley, az Oracle elnöke és pénzügyi igazgatója. “Ez a vállalat története során valaha elért legjobb üzemi nyereség; még az “internetes aranyláz” éveiben elért legjobb eredményünket is meghaladja. A páratlan évet ragyogó finissel zártuk.”

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy cége csupán hat hónapja vezette be az olcsó hardverekből álló számítóhálón alapuló, úgynevezett grid technológiát, és azóta az új adatbázislicencek értékesítése folyamatosan 15 százalékos ütemben nő.

Az Oracle az utóbbi időszakban igen agresszív terjeszkedési startégiát folytat: a közelmúltban ellenséges átvételi ajánlatot tett a PeopleSoft cégre, ám ezt a fúziót az amerikai igazságügyi minisztérium a bíróságon szeretné megtorpedózni. Az Oracle azzal érvel a riválisára tett ajánlata mellett, hogy annak révén nem kerül domináns piaci pozícióba, mivel fennmarad a nagyobb szoftvercégek támasztotta verseny.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik