Belföld

Az OTP Lakástakarékpénztár idei tervei

Az OTP Lakástakarékpénztár Rt. az idén 56,65 milliárd forint mérlegfőösszegre számít a tavalyi 52,622 milliárd forintot követően - ismertette Hegedűs Éva, a szakosított hitelintézet elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A lakástakarékpénztár tavaly több mint 97 ezer új szerződést kötött, ami mintegy 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szerződéses összeg 117,4 milliárd forintra emelkedett a 2002. évi 46,9 milliárd forintról.

A lakástakarékpénztár célja, hogy új szerződésekkel a piacvezető pozícióját megtartsa, és az összesített mutatók tekintetében növelje piaci részesedését.

Hegedűs Éva hangsúlyozta: az OTP Lakástakarékpénztár megtartotta piacvezető pozícióját a tavaly két szereplőssé változó piacon.

Hozzátette: a lakáshitelezés szigorításának hatására megnőtt a kereslet a lakástakarékpénztári termékek iránt.

Az elmúlt öt hónap eredményei közül Hegedűs Éva kiemelte: az új szerződések értékét tekintve az OTP a piac 74 százalékát tudhatja magáénak 122 milliárd forintos összeggel.

Az idén május 31-ig a lakástakarékpénztár 83 ezer új szerződést kötött, ez 82 százaléka az összes magyarországi új szerződésnek. Az érvényben lévő szerződések darabszáma szerint az OTP Ltp a piac 50,3 százalékát tudhatja magáénak 466 ezer darab szerződéssel. Az átlagos szerződéses összeg az idén 1 millió 500 ezer forintra emelkedett a tavaly év végi 1 millió 200 ezer forintról. A kiutalási összeg az idén az OTP-nél elérte a 62,5 milliárd forintot május végéig, ez a piac 56 százaléka.

Szobonya Csaba, az Ltp alelnöke és vezérigazgatója elmondta, hogy az idén az első öt hónapban az összes szerződés mintegy 54 százaléka volt hagyományos szerződés, 8,4 százalékot ért el a társasházak szerződése, 23,1 százalékos volt az alacsony törlesztésű lakáshitel és 14,8 százalék a lakossági felújítási hitel.

A szakosított hitelintézet új termékei közül Szobonya Csaba a társasházaknak nyújtott jelzálogbejegyzés nélküli hitelt emelte ki. Ebben a konstrukcióban a társasházak évi 108 ezer és 216 ezer forint közötti állami támogatást is élvezhetnek. A hat havi előtakarékosság után felvehető hitel maximuma 12,6 millió forint.

A lakástakarékpénztár lakásfelújítási hitele már az első havi betételhelyezés után felvehető, maximuma 1,353 millió forint, a teljes hiteldíjmutató 5,4 és 8,2 százalék között változik.

A lakástakarék az idei évre a tavalyi 360 millió forinttal szemben 584 millió forint adózás előtti profitot tervezett, ami 60 százalékos növekedés. A mérlegfőösszeg a társaság üzleti terve szerint a tavalyi 52,622 milliárd forintról 2004 végére 56,650 milliárd forintra emelkedik. Az eddigi eredmények alapján a terv teljesítésének minden realitása megvan – mondta Szobonya Csaba, a társaság alelnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik