Belföld

Nem csak miénk a Tokaji

A kormánynak sikerült megegyeznie a szlovákokkal a tokaji bor termelésének ügyében, valamint a románokkal a pálinka névhasználatának kérdésében.

Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy augusztus-szeptemberre várható a végleges kormányszintű megállípodás Szlovákia és Magyarország között a tokaji borvidék kérdésében. A Tokajról szóló megállapodás alapján a jövőben egységes szőlőtermelő és borelőállító területként lehet majd kezelni e térséget.

Kisebb területen termelhetnek tokajit a szlovákok


A megállapodás szerint a magyarországi 5000 hektáros tokaji termőterület mellett Szlovákiában a korábbi 900 hektár helyett 565,2 hektáron termelhetik a szlovák borászok a tokaji alapjául szolgáló furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt és zenit szőlőt – mondta a lapnak Szanyi Tibor az agrártárca politikai államtitkára.


Amennyiben Szlovákiában a magyarországihoz hasonló technológiával és szabályozás szerint dolgozzák fel a szőlőfajtákat, akkor használhatják a tokaji szamorodni, az aszú, az eszencia, a fordítás és máslás bor elnevezést, illetve ezek szlovák tükörfordítását. Szlovákia ugyanakkor lemond a kétputtonyos aszú előállításáról.

Pálinka készülhet Romániában is

A politikai államtitkár beszélt arról is, hogy körvonalazódni látszik az egyetértés a pálinka ügyében is Romániával. A magyar fél hajlik arra, hogy elismerje azt a tényt, hogy Romániában is állítanak elő pálinkát saját törvényi szabályozásuk alapján, ám az írásmód, amellyel ezt az italt forgalomba hozzák, eltér a magyarétól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik