Belföld

Maniche, Hauge, Rui Costa- a portugál győzelem titka

Némi bírói segédlettel a portugál remények életben maradtak, az oroszok viszont az utolsó mérkőzésüktől függetlenül már kiestek.

Lisszabon, Luz stadion, 20:45
Vezeti: Hauge (norvég) 

A korai portugál gól nem tett jót a mérkőzésnek, ugyanis rendkívül unalmas első félidőt produkáltak a küzdő felek. Az oroszok szemre tetszetősen adogattak, de a portugál kapu előtt elfogyott a tudományuk. Érdekesebb, hogy portugál részről ugyanez volt megfigyelhető, ugyanis a luzitánok céltalannak tetsző előreívelgetései nem rejtettek magukban újabb gólt. Hiába volt óriási a portugál fölény a labdabirtoklási arányt tekintve (70-30%), izgalmat mégis a norvég játékvezető, Hauge okozott. Ovcsinnyikov hiába húzta vissza a kezét egy portugál helyzetnél, mehetett zuhanyozni. Ez a lelátókon is felborzolta az idegeket, a biztonságiak közbeavatkozása minden bizonnyal egy kiadós veréstől mentette meg a szbornaja hálóőrét.
A második játékrészre egy új orosz csapat futott ki. A létszámhátrányban játszó fehérmezesek játékában ekkorra már benne volt a gól, a kiállított kollégáját váltó Malafejev pedig bravúrok sorozatát mutatta be. A kinyíló orosz védelem természetesen több lehetőségeket adott a portugál támadóknak, akik a lefújás előtt be is tudták venni az orosz kaput, eldöntve ez által a mérkőzést.
Így a portugálok ki-ki meccset játszanak Spanyolországgal, ahol már a döntetlen is a házigazdák kiesését jelentené. Oroszország nemzeti tizenegye hiába játszott a második félidőben jól, csupán a  szép búcsú lehetősége adatott meg nekik Görögország ellen.

Összeállítások:

Portugália:
Ricardo – Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente-
Costinha, Maniche, Luis Figo (Ronaldo, 79.perc), Deco –
Pauleta (Nuno Gomez), Simao (Rui Costa, 62.perc).

Oroszország:
Ovcsinnyikov –
Jevszejev, Szmertyin, Bugajev, Sennyikov –
Loskov, Aldonin (Malafejev, 45.perc), Alejnyicsev, Karjaka (Bulikin 80.perc), Izmailov (Bisztrov 73.perc) – 
Kerzsakov

Sárga lap: Szmertyin (16.perc, buktatta Decot), Jevszejev (22.perc, buktatta Figot), Ricardo Carvalho (24.perc, megrúgta Karjakát), Deco (86.perc, nem engedte elvégezni a szabadrúgást), Alejnyisev (87.perc, belerúgta Manicheba a labdát)

Piros lap: Ovcsinnyikov (45.perc)

Percről-percre:

89.perc:
Ronaldo cselezte le magát az alapvonalig, pontos beadására Rui Costa érkezett, aki három méterről a hálóba pörgetett.2:0!

85.perc: Rui Costa hozta kihagyhatatlan helyzetbe Nuno Gomest, de a portugál támadó sokáig várt, így két orosz védő beledobta magát a lövésébe.

78.perc: Figo elől hátráltak be az orosz védők, így a csapatkapitány 18 méterről lapos, pattogós lövést eresztett meg. “Természetesen” ismét Malafejev a labda végállomása.

77.perc: Deco vitte keresztbe a labdát, majd húsz méterről lőtt. Malafejev immáron a sokadik bravúrt mutatta be.

65.perc: Itt a válasz! Jevszejev csúszott be méterekről, így gólhelyzetbe hozta Kerzsakovot, aki kényelmeskedett, így Nuno Valente beérte.

64.perc: Fantasztikus portugál támadás! Deco- Nuno Gomes-Figo összjáték az orosz tizenhatoson belül, majd a portugál karmester gyönyörű lövését Malafejev elképesztő bravúrral tolta kapufára. A kipattanót Deco az üres kapu fölé vágta.

59.perc: Ismét Karjaka! Ezúttal 18 méterről ágyúzott, Ricardo a mezőnybe öklözte a labdát.

57.perc: Deco 28 méterről rúghatott szabadrúgást. Malafejev nem állíttatott sorfalat, ennek ellenére másodjára fogta meg a bal alsó sarok felé tartó labdát.

55.perc: Karjaka cselezte le magát majdnem az alapvonalig, onnan váratlanul lövésre szánta el magát. Ricardo újheggyel ütötte ki a labdát.

52.perc: Nuno Valente lopakodott előre, húsz méteres, jobb felső sarokba tartó lövését Malafejev bravúrral ütötte szögletre.

45.perc:Pauleta csapott le egy rövid orosz hazaadásra, Ovcsinnyikov a bíró szerint a tizenhatoson kívül kézzel ért a labdához, így Hauge -tévesen!-azonnal felmutatta neki a piros lapot. Aldonyin helyére Malafejev állt. Egy orosz néző a pályára rohant, de megállították, mielőtt elérte volna a jogtalanul kiállított orosz kapust.

44.perc:Karjaka végzett el szabadrúgást Ricardo kapujától 20 méterre, lövése egy méterrel száll fölé.

35.perc:Loskov vállalkozott jó harminc méterről szabadrúgásra, lövése egy méterrel szállt mellé.

32.perc: Ezúttal Simao húzta meg a másik oldalról, középre adásába beleértek az orosz védők, de a labda Deco elé pattant, aki félfordulatból, 14 méterről csúnyán fölé lőtt.

30.perc: Figo tört előre megállíthatatlanul a jobb oldalon, beadása megcsúszott egy portugál fejen, Bugajev az utolsó pillanatban tudta elfejelni az érkező Simao elől.

15.perc: Sennyikov indult meg a bal szélen, a tizenhatosról Alejnyisev elé tálalt, akit a lövés pillanatában Andrade szerelt.

7.perc: Deco adott középre laposan a tizenhatos sarkáról, Maniche átvette a tizenegyes ponton, majd estében a bal alsó sarokba lőtt. 1:0!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.