Belföld

Kormányátalakítási előkészületek

Az európai parlamenti választásokon vesztes szocialistákkal és a megerősödött koalíciós partnerrel kell ütőképes kormányt formálnia őszre a miniszterelnöknek – írja a csütörtökön megjelenő Figyelő.

Az európai választáson a szavazatok több mint 7 százalékát megszerző szabaddemokraták már a választások előtt megerősödtek a kormányon belül, legalábbis a Figyelő forrásai szerint a miniszterelnök és a szocialisták is egyértelműen így tekintenek az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri poszton végrehajtott változásra. Az MSZP listáján harmadik – ténylegesen első – helyezettként az Európai Parlamentbe távozó Lévai Katalin helyett ugyanis a miniszterelnök az Egészségügyi és Szociális Minisztérium civil kapcsolatokért felelős államtitkárát, Göncz Kingát jelölte, akit (apja, Göncz Árpád volt köztársasági elnök korábbi pártkötődése miatt) egyértelműen SZDSZ-es cserének tartanak.


Kormányátalakítási előkészületek 1

A hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén esküt tett politikus ugyan egyelőre nem „viszi magával” korábbi munkahelyéről a szociális ügyeket, de ez az áthelyezés – főleg a liberálisok választási sikere után – az őszi átalakítás során napirendre kerülhet, annál is inkább, mert az egészségügyi tárca jelenlegi vezetője a hírek szerint nem tartozik a kormányfő kedvencei közé. A Csehák Judit távozása után – csakúgy, mint a Horn-kormány idején – politikai államtitkárból miniszterré avanzsáló Kökény Mihályt a kormányfő kényszermegoldásnak tekintette, bár a Figyelő forrásai szerint immár nem elégedetlen vele. Az egészségügyi tárca „feldarabolásáról” szóló híreket a miniszter találgatásnak minősítette, bár azt is hozzátette, hogy a döntés a kormányfő kompetenciája.

Váltás a gazdasági tárcánál?

A választási eredmények miatt nehezebb dolga lesz Medgyessy Péternek kielégíteni a szabad demokraták által vezetett gazdasági tárca rovására terjeszkedni kívánó szocialista érdekcsoportokat. Ezek a klikkek a „pénzes” minisztérium egyes részeit, főleg a közlekedéssel, autópálya-építéssel foglalkozókat szeretnék egy újonnan létrehozandó, az infrastruktúra fejlesztésén ügyködő intézménybe áthelyezni, amelynek élére – legalábbis még a választások előtt – valamelyik szocialista nagyágyút vagy a miniszterelnök köreihez közelálló, jelenlegi ifjúsági és sportminisztert, Gyurcsány Ferencet tartották esélyesnek.


Kormányátalakítási előkészületek 2


A voksolás előtt a Figyelő forrásai elképzelhetőnek tartották, hogy az SZDSZ akár a miniszterelnökkel nem túl jó viszonyt ápoló és a szocialisták által – főleg az M5-ös koncessziós autópálya kivásárlásának menedzselése miatt – sokat bírált Csillag Istvánt is „beáldozná”, hogy a súlyából vesztett tárcát az eddigi politikai államtitkár Gaál Gyula felügyelete alatt megtartsa. Az eredmények ismeretében azonban nagyobb az esélye annak, hogy a liberálisok képesek lesznek megőrizni a minisztériumot, s Csillag is marad. A hetilap egyik szabad demokrata informátora egyenesen azt mondta, hogy a minisztérium élén Csillag helyett csak akkor lenne elképzelhető személyi változás, ha a pártelnök „Kuncze bemenne a kormányba”, ami azonban továbbra is meglehetősen valószínűtlen.

Szocialista egyezkedés

A választási kudarc után a saját hadállásait minden bizonnyal a szocialistákkal szemben is védelmezni kényszerülő miniszterelnököt erőteljes nyomás alatt tartják majd a párton belüli különböző érdekcsoportok. Így az őszi kormányátalakítás az ezek közötti erőviszonyok alakulásának fokmérője is lesz.



Kormányátalakítási előkészületek 3


Értesülések szerint a harc már megkezdődött a voksolás előtti hetekben, a legnagyobb tétje pedig annak van, hogy melyik politikus – így tehát melyik csoport – szerezheti meg a fejlesztési és uniós pénzek összekapcsolásával kialakítani tervezett, egyelőre homályos körvonalakkal felvázolt EU-minisztériumot. A Juhász Endre tárca nélküli miniszter május elsejei távozása óta betöltetlen posztot a tervek szerint „tárcával”, stábbal, tartalommal és főleg pénzzel töltenék fel, a megszerzéséért folyó küzdelem pedig több szocialista „nehézfiú” között zajlik. A Miniszterelnöki Hivatal több jelenlegi államtitkára, Baja Ferenc, Baráth Etele, Nagy Sándor és Szekeres Imre is szóba jöhet a vezetésére.

Egyik televíziós interjújában a miniszterelnök ugyan a közigazgatás- és a haderőreform ügyét is olyan témaként említette, amelynek állapotával elégedetlen. Az azonban valószínűtlen, hogy az MSZP-n belül is erősnek számító két minisztert, Lamperth Mónikát vagy Juhász Ferencet lecserélné. A Figyelő forrásai sokkal valószínűbbnek tartják, hogy az agrártárca élén hajt végre változtatást a kormányfő.


Kormányátalakítási előkészületek 4

Ugyancsak a választási eredmények fölötti elmélkedés része lehet a kormányon és a szocialista párton belül az, hogy mi lesz a jelenlegi pártelnök, külügyminiszter, Kovács László sorsa, aki eddig nem csupán azt lebegtette, hogy elindul-e újra a pártelnöki pozíció megszerzéséért, hanem azt is, hogy a novembertől újonnan felálló Európai Bizottság magyar biztosi posztját betöltené-e. Nem elképzelhetetlen, hogy ez utóbbi forgatókönyv által kínált elegáns kilépő lehetősége a következő hetekben előtérbe kerül számára, bár ez korántsem csupán az ő döntésétől függ.

Az cikk teljes terjedelmében a Figyelő június 17-én megjelenő 25. számában olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik