Belföld

Félmillió fontért kelt el egy Munkácsy Londonban

A kikiáltási ár hatszorosáért, több mint félmillió fontért (200 millió forint) kelt el Munkácsy Mihály A pataknál című képe a Sothebys keddi árverésén - írja a Népszabadság.

Kedd délelőtt egy éven belül másodszor került sor magyar festmények elárverezésére a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a Sotheby’s New Bond Street-i pazar otthonában. A külföldi magángyűjteményekből származó magyar anyag osztrák, német és szláv festmények társaságában jelent meg.

A zömében telefonos árajánlatokra, licitekre épülő árverés legnagyobb sztárja a német Caspar David Friedrich Északi táj tavasszal című festménye volt, mely a 400–600 ezer fontos becsült árhoz képest 920 ezer fontért kelt el. A második legdrágább Munkácsy Mihály párizsi korszakából származó, A pataknál című képe volt: a 120–180 ezer fontos becsült árral szemben 525 ezer fontnál ütötte le kalapácsát az aukció irányítója. A varázslatos festményt egy magyarországi magyar gyűjtő helyszíni megbízottja vásárolta meg. Ennél magasabb leütési áron, 220 millió forintért eddig csak A poros út című Munkácsy-kép kelt el múlt év decemberében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik