Belföld

Elkezdődött a leggazdagabb orosz pere

Szerdán elkezdődött a Jukosz olajvállalat tulajdonosainak, Hodorkovszkij és Lebegyev pere egy moszkvai bíróságon. Elemzők szerint az orosz kormány célja a Jukosz csődbevitele, és a leggazdagabb orosz üzletember eltávolítása.

Az egykor 30 milliárd dollárt érő Jukoszt tulajdonló Menatep vállalat két kulcsrészvényesét, Mihail Hodorkovszkijt és üzlettársát, Platon Lebegyevet nagystílű privatizációs és adócsalással vádolják egy külön perben, amely szerdán kezdődött egy moszkvai kerületi bíróságon. A gyanú szerint egymilliárd dolláros kárt okoztak az államnak. A fő vádpont szerint fondorlatosan, bűnszövetkezetben megszerezték az 1994-ben privatizált Apatit műtrágyagyár 20 százalékát. A perben részt vevő adóhatóság 700 millió dollárnyi hátralékot kér számon Hodorkovszkij-n mint magánszemélyen. A testület várhatóan pénteken hirdeti ki döntését. A Jukosz-pártiak szerint egyértelmű, hogy a két üzletembert – Lebegyev tavaly július, Hodorkovszkij október óta ül vizsgálati fogságban – bűnösnek találják.

A volt Jukosz-cégvezér, Hodorkovszkij támogatói úgy vélekednek: a háttérben a leggazdagabb orosz üzletember eltávolítása, és a Jukosz csődbevitelének szándéka áll. Hodorkovszkij korábban kijelentette, jelöltetni szeretné magát Oroszország elnöki posztjára. „A bíróság bűnösnek találja őket, mi már most tudjuk az eredményt” – nyilatkozta a BBC-nek az orosz üzletember ügyvédi csapatának egyik tagja, Robert Amsterdam. Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban határozottan visszautasította, hogy az üzletember politikai ambíciói miatt indítottak volna ellene eljárást az orosz hatóságok.


Csődközelben a Jukosz


Az orosz adóhatóság egy másik, korábbi döntése ugyanakkor csődbe viheti a Yukoszt. Ha az adókért felelős hivatal a moszkvai döntőbíróság pénteki meghallgatásán újra bizonyítani tudja korábbi hátralékbehajtási követelésének megalapozottságát, akkor a Jukosznak be kell fizetnie az államkasszába a 2000-re számonkért 3,5 milliárd dollárt, különben az adóhatóság kezdeményezheti a cég csődjét.

A Vedomosztyi üzleti lap szerint a Jukosz egyébként attól is tart, hogy az adóhatóság további behajtási kereseteket nyújt be, tízmilliárd dollárra hizlalva a hátralékszámlát. Bruce Misamore pénzügyi felelős szerint a Jukosz most alig 800 millió dollár készpénzzel rendelkezik.

Egyezkednének a kormánnyal

A csőd elkerülése fejében a Jukosz menedzserei múlt hét végi levelükben gáláns ajánlatot tettek Mihail Fradkov miniszterelnöknek. Felajánlották, hogy befizetik az olajcégen számonkért összes adóhátralékot, megszüntetik a Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-cégvezérhez és üzlettársához, Platon Lebegyevhez tartozó Menatep holding Jukosz feletti ellenőrzését és biztosítják egyes Jukosz-vagyonrészek állami vállalatoknak történő eladását. A lapértesülés szerint, amely kremlbeli bennfentesekre hivatkozik, a hatóságok nem kívánnak tárgyalni a cég vezetőivel.

Fizetnének

A Jukosz-menedzserek az is felvetették, hogy új részvényeket bocsátanának ki, illetve tárgyalnának a Menatep-csoporttal arról, hogy pakettje egy részét eladja állami bankoknak.

Jurij Bejlin cégvezetési alelnök szerint a részvényesek vagy pénzzel, vagy pakettjeik átstrukturálásával segíthetnek a Jukosznak, amihez egy bennfentes hozzáfűzi: a részvényesek készek bevetni pénzeszközeiket, ha nem sikerül rendezni a konfliktust az adóhatósággal, és elképzelhető, hogy ehhez felhasználják azokat a svájci legfelsőbb bíróság által korábban felszabadított számlákat is, amelyek a Jukoszhoz és Menatephez köthetők.

Hiába azonban az ajánlat: a Jukosz-részvények árfolyama kedden két és fél éves mélypontra zuhant a moszkvai tőzsdén.

“Önszántukból” államosítanának

Hétfői orosz médiajelentések szerint egyébként a Jukosz kész bevenni az orosz államot a részvényesei közé. A társaság képviselői a múlt héten fel is vázolták az alternatívákat az adóhátralék rendezésére. Az egyik verzió szerint a Jukosz új részvényeket bocsátana ki, amelyeket vagy átadna a kormánynak, vagy eladna és az ellenértéküket fizetné be az államkincstárba.

A Financial Times brit üzleti lap szerint a vázolt terv, bár nem egyszerű művelet, legalább felhígítaná a (Mihail Hodorkovszkij volt cégvezér és az igazságszolgáltatás által üldözött más kulcsrészvényesek érdekeit képviselő) Menatep holding tőkehányadát a Jukoszban.

A vergődő olajóriás állítólag más alternatívákat is ajánlott a kormánynak, hogy pénzhez jusson és kifizethesse adóhátralékát. Ha például a Jukosz részben visszakaphatná vagyoni rendelkezési jogát (amelyet a moszkvai döntőbíróság két hónapja fagyasztott be az adótárca behajtási keresetének jogerős elbírálásáig), akkor eladhatná az elhidegült fúziós partner, a Szibnyeftben még meglévő részesedését.

A Jukosz ajánlatainak alapelve tehát: részvényeket szabadságért, vagyis az adóhatóság üldözésétől való megszabadulásért – jegyezte meg a liberális moszkvai rádió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik