Belföld

Édász, Dédász, Titász: tőzsdei kivezetés helyett felfüggesztés

A Budapesti Értéktőzsde Rt. péntektől három kereskedési napra felfüggeszti az Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Rt. (Édász), a Déldunántúli Áramszolgáltató (Dédász) Rt. és a Tiszántúli Áramszolgáltató (Titász) részvényeivel való kereskedést - közölte a BÉT.

A tőzsde indokolása szerint az E.ON Hungária Rt. kedden közzétette a három áramszolgáltató törzsrészvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot követő vételi jog gyakorlásáról szóló közleményét.

A vonatkozó rendelkezések szerint, ha az ajánlattevő kezdeményezi vételi jogának gyakorlását, úgy automatikus kivezetési eljárás keretében a részvények átadásának idejeként megjelölt időszak utolsó napját követő tőzsdenappal, ebben az esetben 2004. június 23. napjával, a BÉT törli a részvénysorozatot a terméklistáról.

A BÉT szerint eltérő jogértelmezések alapján nem egyértelmű, hogy az ajánlattevő, vagyis az E.ON Hungária Rt. a hatályos jogszabályok szerint jogosult-e a vételi jog gyakorlásának kezdeményezésére, ha már a nyilvános vételi ajánlatot megelőzően is több mint 90 százalékos befolyással rendelkezett a kibocsátókban, a Dédászban, az Édászban és a Titászban.

Ezért “a hatályos jogszabályok maradéktalan betartása érdekében a tőzsde a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalos álláspontjának megismeréséig nem alkalmazza az automatikus kivezetési eljárást”, és a BÉT felfüggeszti a Dédász, a Titász és az Édász kereskedését.

A német E.ON magyarországi cége, az E.ON Hungária Rt. kedden közölte, hogy június 18. és 22. között gyakorolja vételi jogát az Édász, a Dédász és a Titász Rt. részvényeire, egyúttal kérvényezi az érintett társaságok tőzsdei kivezetését.

A keddi közlés szerint a három áramszolgáltató társaság részvényei 2004. június 17-én forognának utoljára a Budapesti Értéktőzsdén, a részvényeket június 23-ával, szerdával törölnék az értékpapírlistáról.

Az E.ON áprilisban tett nyilvános vételi ajánlatot a többségitulajdonában lévő három áramszolgáltatóra. A június 10-én zárult ajánlat során az Édászban 98,57 százalékra, a Dédászban 94,68 százalékra és a Titászban 97,2 százalékra növelte részesedését.

A vonatkozó törvény értelmében a 90 százalékot meghaladóbefolyás birtokában vételi jogot gyakorolhat a tulajdonába nem került részvényekre. Az érintett tulajdonosok június 22-ig kötelesek az E.ON rendelkezésére bocsátani részvényeiket, ellenkező esetben érvénytelenítik a papírokat. A volt tulajdonosok a részvények ellenértékére jogosultak.

Az E.ON Hungária Rt. a Titász részvényeiért 10 433 forintot, aDédász papírokért 10 346 forintot, az Édász részvényekért 13 093 forintot kínált részvényenként a nyilvános vételi ajánlatban, a vételi jog árfolyama ezzel megegyezik.

Ajánlott videó