Belföld

Csökken a budapesti szállodák jövedelmezősége

A budapesti szállodák többségében bővült a vendégforgalom az első öt hónapban, a szállodák jövedelmezősége azonban romlott, mivel nem tudták érvényesíteni a szálláshely szolgáltatás áfakulcsának emelkedését, valamint a különböző közüzemi díjak növekedését - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Az elnök egy, a fővárosi szállodákban végzett reprezentatív felmérés adataira hivatkozva elmondta: január-májusban az ötcsillagos szállodák vendégforgalma 26 százalékkal, a négycsillagosoké 29 százalékkal, míg a háromcsillagosoké 15 százalékkal nőtt. Hozzátette: a szoba-árbevétel azonban a vendégforgalom-bővülést csupán egy százalékponttal haladta meg.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke közölte: az elmúlt időszakban érezhetően csökkent a Németországból érkező vendégek száma. Továbbra sem “tért magához” az amerikai és a japán piac, de komoly növekedést mértek a francia, az olasz és a belga beutazók körében – tette hozzá.

Molnár Gabriella kiemelte, hogy egyebek mellett a kongresszusi turizmus területén Budapest az utóbbi időben Lisszabon, Milánó és Isztambul ellen veszített. Hangsúlyozta: az új kongresszusi központ megépítését minél hamarabb el kell kezdeni.

Schiffer János, főpolgármester-helyettes erre reagálva elmondta, hogy szorgalmazzák a projekt felgyorsítását. Hozzátette: a legracionálisabb helyszín a Nemzeti Színház melletti terület lenne.

Niklai Ákos a kongresszusi központ megépítésével kapcsolatban közölte: a szakma nagyon várja már, hogy elkészüljön, hiszen ez új, az átlag turistánál háromszor több pénzt költő vendégkört hozna Budapestre.

A teendők közül Molnár Gabriella kiemelte: rendezni kellene a vásárközpont helyzetét is. Kiemelte a nemzetközi hajóállomások szolgáltatásainak alacsony színvonalát, a reptéri vasút megépítésének jelentőségét, az Erzsébet tér további rendezését is.

A két szakmai szervezet vezetője egyetértett abban, hogy a diszkont légitársaságok Budapestre érkezésével jelentős mértékben emelkedett a vendégforgalom az előző évekhez képest. Az ilyen légitársaságot igénybe vevő turistákról Niklai Ákos elmondta: sok kulturális programon vesznek részt, és bár nem járnak luxus éttermekbe, gyakran veszik igénybe a budapesti vendéglátóipari szolgáltatásokat.

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a tagvállalatoktól kapott információk alapján elmondta: problémát jelent az idegenforgalomban használt buszok elhelyezése és tisztítása, nem megoldott még mindig a hajléktalanok kérdése, valamint továbbra sem kielégítő a közterületi illemhelyek száma a fővárosban.

Az elnök beszámolt arról, hogy várhatóan négy hónap múlva készül el a fővárosi turizmusfejlesztési stratégia, amely a legfontosabb célkitűzéseket tartalmazza a budapesti idegenforgalom javítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik