Belföld

A brit konzervatívok az EU alkotmánytervezet elutasítását követelik

Az EU alkotmánytervezetének elutasítását követelte a brit kormányfőtől a konzervatív ellenzék vezére, aki szerint az új alkotmány jelentős számú vétójogtól fosztja meg a brit kormányt.

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában Michael Howard, a Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje – utalva a brit euroszkeptikus erők drámai előretörését hozó európai parlamenti választásokra – kijelentette: a brit választók egyértelműen nemet mondtak az EU-alkotmányra. Hozzátette: ha ő lenne a miniszterelnök helyében az alkotmánytervezetről döntő csütörtök-pénteki uniós csúcson, ő is nemet mondana. Howard maró gúnnyal megkérdezte a miniszterelnöktől: melyik részét nem érti annak a brit választók által kimondott a szónak, hogy “nem”.

Tony Blair munkáspárti miniszterelnök válaszában megerősítette: Brüsszelben meg fogja védeni az egyértelműen meghatározott brit álláspontot, amely elveti a nemzeti vétójog megszüntetését az adózásban, a külpolitikában, a védelemben és több más sarkalatos kérdésben. Howard azonban erre azt mondta: az alkotmánytervezet ezzel együtt is jelentős döntési jogokat ruházna át Londonról Brüsszelre. A tory vezér szerint ha a kormánynak sikerül is megvédenie a vétójogot az általa meghatározott ügyekben, akkor is “több mint húsz” más területen elveszíti vétójogát Brüsszel javára.

Előzetes londoni kommentárok szerint biztosra lehetett venni, hogy az EU-alkotmány ügye éles hangsúllyal ismét előkerül a szerdai alsóházi vitanapon, miután a múlt heti európai parlamenti választásokon megnégyszerezte – 3-ról 12-re növelte – EP-madátumainak számát az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) nevű, a brit EU-tagság feladását nyíltan hirdető, eddig politikai mellékszereplőnek tekintett erő.

A szerdai The Timesnak kormányforrások azt mondták, hogy ezek után Blair meg fogja vétózni az alkotmánytervezetet, ha nem sikerül maradéktalanul érvényre juttatnia a nemzeti vétóval kapcsolatos brit álláspontot. A vezető brit napilap forrásai szerint Blairt és külügyminiszterét, Jack Straw-t “mélységesen bosszantja”, hogy a németek és a franciák – akik szerint az ír elnökség már eddig is éppen elegendő kedvezményt tett Nagy-Britanniának az alkotmánytervezetben – nem értik meg: a brit kormány soha nem lesz képes megnyerni az alkotmányról meghirdetett népszavazást, ha hozzájárul “a brit nemzeti érdekek gyengítéséhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik