Belföld

Nyár, a hamis számlák szezonja

Gyakoriak a hamis vagy ál-számlák a nyári szabadságolási időszakban, amelyek többnyire nyomtatott vagy internetes adatbázisba bekerülésre vonatkoznak - hívja fel a figyelmet az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT).

Az Európai Önszabályozó Reklámszervezete (EASA) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megelőzésével foglalkozó munkacsoportjának információira hivatkozva az ÖRT eljuttatott közleményében arról tájékoztat, hogy a leginkább Svájcból, Ausztriából és Csehországból érkező számlák küldői a sürgősség látszatát keltve csalnak ki pénzt elsősorban kis- és középvállalkozásoktól.

A hamis számlák szezonja a nyár, amikor nagy az esélye, hogy a főnök távollétében a beosztottak, megijedve a ki nem fizetett számlák pénzügyi következményeitől, gyakran eleget tesznek a felszólításnak.

Az esetek többségében a hamis számla kiegyenlítése egy hosszú távú szerződés elfogadásával is jár, amely éveken át tartó fizetési kötelezettséget jelent – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Az ÖRT tájékoztatása szerint az EASA ajánlást dolgozott ki a hamis számlák kiszűrésére. Ezek szerint alaposan meg kell vizsgálni a külföldről ismeretlen szállítótól érkező számlákat. Ha kétségek vannak a számla hitelességéről, akkor fel kell venni a kapcsolatot a számlázó céggel. El kell olvasni az apróbetűs szöveget is.

Ha mégis megtörténne az átutalás, azonnal vissza kell igényelni a pénzt, és jelezni kell az esetet az ÖRT-nek, amely a magyar reklámetikai kódex alapján elbírálja az ügyet, illetve továbbítja az esetet az EASA-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik