Belföld

Nem torpant meg a lakástakarék piac

Nem torpant meg az idén sem a lakás-takarékpénztári szerződések számának növekedése - hangsúlyozta Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza Rt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Hozzátette: a piacon lévő két lakás-takarékpénztár jelenleg 1 millió 50 ezer körüli szerződéssel rendelkezik, ebből 900 ezer a betéti és 150 ezer a hitelszerződés. “A számok alapján a lakosság több mint 10 százaléka rendelkezik előtakarékossági szerződéssel, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól” – mondta.

Gergely Károly szerint a lakás-takarékpénztári kombinált termékek a lakáshitelek között egyre jobban terjedő deviza- és euróalapú hitelekkel szemben is versenyképesek a piacon.

A Fundamenta és a Lakáskassza tavaly fuzionált, és az egyesült szervezetnél 2005-ben számítanak először nyereségre. Gergely Károly ugyanakkor elmondta: biztosnak látszik, hogy az idei veszteség alatta marad a tervezett, közel 450 millió forintnak, a szervezet mérlegfőösszege jelenleg 70 milliárd forint.

A vezérigazgató ismertetése szerint a Fundamenta-Lakáskassza szerződéseinek darabszáma 462 ezer, a szerződéses összeg 418 milliárd forint, amiből 40 milliárd forintot tesz ki az első négyhavi kötések szerződéses összege.

Tavaly április elsejétől nőtt a szerződések után járó állami támogatás mértéke, magánszemélyek esetében ez évi 30 százalék, felső határa 72 ezer forint. Az emelést követően az optimális szerződéses összeg 2,8 millió forint, a Fundamenta-Lakáskasszánál az átlagos szerződéses összeg 2,5 millió forintra emelkedett a korábbi 1,7 millió forintról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik