Belföld

Milliók halhatnak meg az ENSZ segítsége nélkül

Tízmilliónál is több éhező ember élete kerülhet veszélybe, miután az ENSZ biztonsági okokra hivatkozva jó néhány országban leállította a segélyezést.

Több mint húsz, nagyon súlyos gondokkal küszködő fejlődő országot kellett „magára hagynia” az ENSZ-nek a missziókban részvevők biztonságának és a megfelelő anyagi feltételek hiánya miatt – hívta fel a figyelmet ennek következményeire Jan Egeland, a szervezet egyik vezető tisztégviselője. Legrosszabb a helyzet a szudáni Darfur tartományban de válságos területnek számít Afganisztán, Szomália és Kambodzsa is.


„A tétlenség egyenlő a tömeggyilkossággal, de még nem késő cselekedni” – mondta Jan Egeland, aki az Egyesült Nemzetek legbefolyásosabb bizottsága előtt hangsúlyozta egy új ENSZ program szükségességét, mely megvédi a civileket a fegyveres összecsapásoktól és még idejében kezelni tudja a katasztrófával fenyegető katonai konfliktusokat.


Az ENSZ mellett más humanitárius szervek is jelezték, hogy nem képesek ellátni a lakosságot a túléléshez szükséges élelemmel, elsősorban a biztonság hiánya miatt.

A segítségben résztvevők biztonsága érdekében a felfüggesztették a segélyezést a Közép-Afrikai Köztársaságban, Ugandában, Kongóban, Libériában, Palesztinában, Kenyában és Elefántcsontparton, így több mint 8 millió ember maradt magára – számolt be a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik