Belföld

Kovács elnöki székébe kerülhet a vereség

Az MSZP országos választmánya jövő szombaton dönt, hogy októberre összehívják-e a rendkívüli tisztújító kongresszust. Ezen pedig vélhetően elveszti pártelnöki pozícióját Kovács László - írja a Magyar Hírlap.

Elindult a belharc és a bűnbakkeresés a szocialista párt berkein belül: a kormányoldalon a kampányt és a pártelnököt okolják, míg a pártból a kormányra és Medgyessyre mutogatnak.

“Az elnökségen szétszedik egymást, de biztos, hogy leginkább Kovácsot hibáztatják majd” – jól értesültek így vélekednek arról, mi történik az MSZP-ben a választási vereség után. A párt elnöksége ma délután ül össze, hogy megvitassa a hét végén történteket. Emellett ülésezik a frakció, a megyei elnökök gyűlése és a választókerületi vezetők is.

Meztelen a király

A vasárnapi szavazás a pártvezetők szerint alapvetően a kormány tevékenységéről szólt, ezért sürgős változásokra van szükség a kabinet munkájában. Ezt – ahogyan erről eddig is nyilatkozott – nemcsak Jánosi György választmányi elnök és környezete, illetőleg a korábban reformot szorgalmazók, köztük Szili Katalin képviselik, hanem a parlamenti frakcióban dolgozó önkormányzati vezetők és az elnökség mellőzöttebb tagjai is. “Kérdés, ki vállalja, hogy nyíltan kimondja: meztelen a király!” – foglalta össze az elnökség egyik tagja.

Kire veri rá Medgyessy a balhét


A lap szerint Medgyessy Péter több dolog közül választhat: vagy a pártra és Kovács Lászlóra “veri rá a balhét”, vagy a párt negatív kampányát, a mozgósítás hiányát támadja. Mindkettőre utalnak jelek. A hírek szerint a vereség hallatán a kormányfő és a pártelnök higgadt próbált maradni még szűkebb körben is, ám voltak, akik szerint a négyszemközti heves szóváltás és csapkodás nem maradt el.

Kovácsból menekülőútja

Kérdés az is, az erőviszonyok felmérése nélkül ki csatlakozik majd ehhez. A testület másik két tagja ezzel szemben úgy látja, hogy jövő őszig nem várható érdemi változás. Arra is mindenki fogadni mer, hogy az SZDSZ erősödésével egyelőre elmarad a nagy kormányátalakítás. Kovács László pártelnök menekülőútját pedig a megkérdezettek egy része Balázs Péter EU-biztosi posztjának elfoglalásában látja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik