Belföld

Kamatemelést várnak a Fed-től Londonban

Ellentmondó előrejelzéseket közölnek a nagy londoni gazdaságelemző cégek arról, hogy mennyire indokolt a piac által egyébként tényként várt amerikai jegybanki kamatemelés.

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nevű vezető előrejelző műhely új jelentése szerint az amerikai gazdaság sokkal gyorsabban növekszik annál, semhogy szüksége lenne az 1,00 százalékos, történelmi mélyponton lévő szövetségi alapkamat serkentő hatására. Az amerikai kereskedelmi deficit hónapról hónapra megdönti előző rekordját; a márciusi 46 milliárd dolláros rekord után áprilisban 48,3 milliárd dollár volt, ami szintén soha nem mért összeg.

Lehet, hogy nem lesz elég a negyedszázalékpontos emelés?
 

A londoni központ mindezek alapján jelenleg 75 százalékra teszi annak az esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve június végén kamatot emel, és a elemzők szerint “teljesen elképzelhető, hogy nem fog megelégedni negyed százalékpontos emeléssel”.

Talán nem is emel kamatot a Fed


A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni irodájának új elemzése szerint azonban több okból is valószínűbb az enyhébb szigorítások hosszabb időre elnyújtott sorozata, mint az egyszeri agresszív lépés. A Moody’s a legfőbb okok között említi, hogy a Fed valószínűleg nem akarja az iraki hatalomátadási időszakhoz, valamint a mind feszültebb szaúdi helyzethez és a közelgő amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódó piaci bizonytalanságokat tetézni egy meredek emeléssel. A Moody’s nemrégiben kiadott egyik előző előrejelzésében azt sem zárta ki, hogy – főleg az iraki hatalomátadás napjaiban várt piaci feszültség miatt – a Fed esetleg teljesen el is hagyja a piac által várt június végi kamatemelést.

Markáns pénzügypolitikai szigor várható


A JP Morgan pénzügyi szolgáltató londoni irodájának legújabb heti globális makroelemzése (Global Data Watch) szerint azonban most már “semmi kétség sem férhet ahhoz”, hogy a világgazdaság markáns pénzügypolitikai szigorítási ciklus előtt áll. A JP Morgan szerint a Fed júniusban egy negyed százalékpontos emeléssel indít, de már szeptemberig fél százalékponttal, decemberig újabb fél százalékponttal tovább emel, vagyis az év végére 2,25 százalékos amerikai alapkamat várható. Innen is tovább folytatódik az agresszív szigorítási ciklus, és 2005 decemberére 4,25 százalék lesz a Fed-kamat – vélik a JP Morgan elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik