Belföld

Jukosz-ügy: részvényt szabadságért

A Vedomosztyi üzleti lap szerint az orosz kormány nem akar egyezkedni a Jukosz olajvállalattal olyan megoldásokról, amelyek lehetővé tennék a cég csődjének elkerülését. Pedig a cégvezetés az államot is bevenné az üzletbe, hogy megmeneküljön.

A csőd elkerülése fejében a Jukosz menedzserei múlt hét végi levelükben gáláns ajánlatot tettek Mihail Fradkov miniszterelnöknek. Felajánlották, hogy befizetik az olajcégen számonkért összes adóhátralékot, megszüntetik a Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-cégvezérhez és üzlettársához, Platon Lebegyevhez tartozó Menatep holding Jukosz feletti ellenőrzését és biztosítják egyes Jukosz-vagyonrészek állami vállalatoknak történő eladását. A lapértesülés szerint, amely kremlbeli bennfentesekre hivatkozik, a hatóságok nem kívánnak tárgyalni a cég vezetőivel.






A Menatep két kulcsrészvényesét, Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-cégvezért és üzlettársát, Platon Lebegyevet nagystílű privatizációs és adócsalással vádolják egy külön perben, amely szerdán kezdődik egy moszkvai kerületi bíróságon.

Csőd pénteken?

Ha az adóhatóság a moszkvai döntőbíróság pénteki meghallgatásán újra bizonyítani tudja hátralékbehajtási követelésének megalapozottságát, akkor a Jukosznak be kell fizetnie az államkasszába a 2000-re számonkért 3,5 milliárd dollárt, különben az adóhatóság kezdeményezheti a cég csődjét – írja a lap.


A Jukosz egyébként attól is tart, hogy az adóhatóság további behajtási kereseteket nyújt be, tízmilliárd dollárra hizlalva a hátralékszámlát. Bruce Misamore pénzügyi felelős szerint a Jukosz most alig 800 millió dollár készpénzzel rendelkezik.


Fizetnének

A Jukosz-menedzserek az is felvetették, hogy új részvényeket bocsájtatának ki, illetve tárgyalnának a Menatep-csoporttal arról, hogy pakettje egy részét eladja állami bankoknak.

Jurij Bejlin cégvezetési alelnök szerint a részvényesek vagy pénzzel, vagy pakettjeik átstrukturálásával segíthetnek a Jukosznak, amihez egy egy bennfentes hozzáfűzi: a részvényesek készek bevetni pénzeszközeiket, ha nem sikerül rendezni a konfliktust az adóhatósággal, és elképzelhető, hogy ehhez felhasználják azokat a svájci legfelsőbb bíróság által felszabadított számlákat (amelyek a Jukoszhoz és Menatephez köthetők).

Hiába azonban az ajánlat: a Jukosz-részvények árfolyama kedden két és fél éves mélypontra zuhant a moszkvai tőzsdén.

“Önszántukból” államosítanának

Hétfői orosz médiajelentések szerint egyébként a Jukosz kész bevenni az orosz államot a részvényesei közé. A társaság képviselői a múlt héten fel is vázolták az alternatívákat az adóhátralék rendezésére. Az egyik verzió szerint a Jukosz új részvényeket bocsátana ki, amelyeket vagy átadna a kormánynak, vagy eladna és az ellenértéküket fizetné be az államkincstárba. 

A Financial Times brit üzleti lap szerint a vázolt terv, bár nem egyszerű művelet, legalább felhígítaná a (Mihail Hodorkovszkij volt cégvezér és az igazságszolgáltatás által üldözött más kulcsrészvényesek érdekeit képviselő) Menatep holding tőkehányadát a Jukoszban.

A vergődő olajóriás állítólag más alternatívákat is ajánlott a kormánynak, hogy pénzhez jusson és kifizethesse adóhátralékát. Ha például a Jukosz részben visszakaphatná vagyoni rendelkezési jogát (amelyet a moszkvai döntőbíróság két hónapja fagyasztott be az adótárca behajtási keresetének jogerős elbírálásáig), akkor eladhatná az elhidegült fúziós partner, a Szibnyeftben még meglévő részesedését.


A Jukosz ajánlatainak alapelve tehát: részvényeket szabadságért, vagyis az adóhatóság üldözésétől való megszabadulásért – jegyezte meg a liberális moszkvai rádió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik