Belföld

Gyógyszeralku az árbefagyasztás árnyékában

A gyógyszergyártók és a kormány már a megállapodás közelébe érkeztek. Az Országgyűlés döntött: kilenc hónapra befagyasztható a gyógyszerek ára. A gyártók ismét az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak.

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatja egyes gyógyszerek árát. Az árak megállapításáról szóló törvény módosítása szerint a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszer ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul.

A változtatás részletezi a hozzájárulás feltételeit: eszerint a gyógyszernek az adott betegség kizárólagos kezelésére szolgáló készítménynek kell lennie, illetve a gyártónak bizonyítania kell, hogy a gyógyszer előállításának költsége magasabb a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál. A törvény a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.

Újra az Alkotmánybírósághoz fordulnak a gyártók


A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja a gyógyszerárak befagyasztásáról hétfőn hozott országgyűlési döntést, és ha a köztársasági elnök kihirdetné a törvényt, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnának – közölte az MTI-vel Fekete Tibor, a szervezet szóvivője.

Az Alkotmánybíróság május végén nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.





Bizonytalan kereskedés

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint alacsony forgalom és pozitív hangulat várható a BÉT-en, a gyógyszergyártók piacán azonban továbbra is bizonytalan kereskedést vár.
Szakértők szerint, ha 2004 hátralevő részében végig fennmaradt volna az árak befagyasztása, a gyógyszerkassza akkor is legalább 25-30 milliárd forintos hiánnyal zárt volna. Mindeközben a gyógyszergyártók is komoly veszteségekkel számoltak. A Richter éves szinten 3,0-3,5 milliárdos eredménykiesést becsült, azaz minden befagyasztott negyedév 1,2-1,3 milliárd forinttal mérsékelte volna nyereségét. Ez lett volna a legrosszabb forgatókönyv a cég számára, s ebben az estben a profit egytizedét vitte volna el az állami intézkedés. Az Egis hasonlóképpen 650-700 millió forinttal maradt volna el 5 milliárd forintosra tervezett nyereségétől, ha 2004 végéig fenntartották volna az árak befagyasztását. A hétfői országgyűlési döntés további bizonytalanságot okozhat a gyógyszergyári papírok piacán.

Gyógyszerár-tárgyalások: a hét közepén megállapodás?



Mindeközben a hét közepére, szerdára várható megállapodás a gyógyszergyártók és a kormány között. A felek egy dologban biztosan egyetértenek: nem növekedhetnek a betegek terhei. “A tárgyalások még mai napon is folytatódnak, de annyi elmondható, hogy a betegek terhei egészen biztosan nem emelkednek év végéig, a nem támogatott gyógyszerek árai sem” – mondta el Veér András, a Miniszterelnöki Hivatal tárgyalóbizottságának tagja az MTI érdeklődésére. Hozzátette: “A hét közepén van esély arra, hogy létre lehet hozni a megállapodást”.

Hangsúlyozta: a megállapodás nemcsak az aktuális helyzet rendezéséről szól, hanem olyan hosszú távú egyezség születik, amely 2006 végéig gördülékennyé és kiegyensúlyozottá tenné a két fél kapcsolatát. Elmondta: hétfőn megindultak a tárgyalások a gyógyszerrendtartás átláthatóságával kapcsolatos uniós elvárásról is. Ennek értelmében Magyarországon is érvényesíteni kell a gyógyszer-kereskedelem és az árak vonatkozásában az átláthatóság elveit.

Kés a hátba?

Fekete Tibor, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője az MTI-nek azt mondta: az önmagában eredmény, hogy a tárgyalások folytatódnak, és az is “nagy dolog, hogy az a fajta bizalmatlanság, ami az első időszakban abszolút jellemezte a tárgyalásokat, az oldódni látszik.” Véleménye szerint van remény arra, hogy szerdán a gyártók és kormányzat közösen a nyilvánosság elé tárhatja a megállapodást. A szóvivő úgy fogalmazott: a felek egyetértenek abban, “hogy helyre kell állnia az alkotmányos rendnek, azaz a március végi állapotnak, ugyanakkor a lakosság terhei nem növekedhetnek”.

Az Országgyűlés hétfői döntésével kapcsolatban Fekete Tibor azt mondta: “természetesen egy olyan törvény árnyékában megállapodni azért lényegesen nehezebb, amikor az egyik fél tudja, hogy kés van a hátához illesztve, és bármikor megnyomhatják a gombot.” Kérdés, hogy mekkora lesz a bizalom a két fél között, a gyártók elhiszik-e majd, hogy a kormány nem él ezzel a lehetőséggel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik