Belföld

Bulgária: féllábbal az EU-ban

Bulgária 2007 január 1-jei uniós csatlakozása elé ezután már aligha kerülhet akadály. Az utolsó tárgyalási forduló befejeztével lezárta az Európai Unióhoz történő tagfelvételére vonatkozó mind a 31 tárgyalási fejezetet.

Az Európai Bizottság biztonsági klauzulát kötött ki Bulgária esetében – csakúgy mint az unióhoz nemrégiben csatlakozott országok esetében – arról, hogy az EU rendelkezéseinek súlyos megsértése esetén Brüsszel módosíthatja álláspontját. Solomon Passi bolgár külügyminiszter ezt a rendelkezést úgy értelmezte, hogy az mindkét félnek biztonságot nyújt ahhoz, hogy az ország EU csatlakozása megvalósul.

A bizottság októberben éves jelentésében tér majd ki arra, hogyan teljesíti Bulgária a belépési előkészületeket, formálisan pedig majd decemberben az EU csúcstalálkozóján deklarálják a Bulgáriával folytatott csatlakozási tárgyalások lezárását. Bulgária és Románia 2007 elején válhat az unió tagországává.

A régió országai közül Horvátország és Macedónia nemrégiben tett javaslatot az EU tagfelvételi folyamat beindítására, és hivatalos tagjelölt Törökország is, amely azonban még a csatlakozási tárgyalások beindítására vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik