Belföld

3,9 milliárd dolláros megrendelést nyert a Boeing

A Boeing nyerte a Pentagon 3,9 milliárd dollár értékű tenderét, amelynek során a cég az amerikai haditengerészet részére gyárt új repülőgépeket.

A Pentagon a haditengerészet által közel már 40 éve használt P3 típusú repülőgépek lecserélésére írt ki pályázatot, amelyeket Lockheed Martin cég gyártott. A tendert végül a Boeing nyerte: a polgári repülésben igen népszerű 737-es típusú gépeinek átalakított verziójától (Multi-mission Maritime Aircraft – MMA) a Pentagon az üzemeltetés terén jelentős költségcsökkentéseket vár hosszabb távon. A Lockheed pályázata – amelyben a cég az eddig használatos P3 modell módosított változatát ajánlotta a haditengerészet számára – éppen a magasabb költségek miatt maradt alul.

A 3,9 milliárd dolláros szerződés keretében a Boeing egyelőre csupán néhány repülőgépet gyárt le tesztelés céljából. A Pentagon közlése szerint a későbbiekben a többi gép gyártására szóló megbízás értéke elérheti a 20 milliárd dollárt. Az MMA név alatt futó modellek várhatóan 2013-ban állhatnak szolgálatba, a Boeing várakozásai szerint közel 100 repülőgép gyártására kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik