Belföld

Megkezdődtek az éttermi razziák

Megkezdődtek az idegenforgalomi főszezon alatti fogyasztóvédelmi ellenőrzések, melyekbe a társhatóságok is bekapcsolódnak, ezért számítani lehet összevont vizsgálatokra.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főosztályvezetője elmondta: az ellenőrzés főként a vendéglátóipari egységekre összpontosít, de emellett az idegenforgalmi szempontból fontos szolgáltatásokra, egyéb területekre is kiterjed.

A vendéglátóipari ellenőrzés részeként a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kiépítettségét is feltérképezik. De nem ez lesz az a terület, amit a hatóság a legsúlyosabban fog szankcionálni – tette hozzá a főosztályvezető.

A HACCP rendszer ellenőrzése során feltérképezik, hol tart Magyarországon a bevezetés. Ennek részeként megnézik, hogy meghatározták-e az egységekben az élelmiszerbiztonsági kockázati pontokat, kidolgozták-e a megelőző eljárásokat.

A főosztályvezető elmondta: ha mindez nem történt meg, akkor első lépésként nem szabnak ki pénzbírságot, hanem segítő jellegű hatósági munkaként megmondják, mit, hogyan kell csinálni.

A főosztályvezető kiemelte, hogy az idegenforgalmi főszezon ellenőrzésekor nemcsak az új rendszer betartását vizsgálják, hanem az élelmiszerbiztonsághoz kötődő régi előírások teljesítését is nézik. Az élelmiszerbiztonsághoz, a fogyasztók egészségét közvetlenül érintő jogsértéseket súlyosan büntetni fogják – tette hozzá a főosztályvezető.

Kathi Attila elmondta, hogy a hatóság számára is fontos a HACCP rendszer bevezetésének feltérképezése, mert ehhez igazítják a további tájékoztató, felvilágosító tevékenységüket.

A főosztályvezető utalt arra, hogy a társhatóságok is bekapcsolódnak az idegenforgalmi ellenőrzésekbe. Számítani lehet összevont vizsgálatokra. Az idegenforgalmilag kiemelt területeken több megyei felügyelőség munkatársai koncentráltan, intenzíven ellenőriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik