Belföld

Kongresszussal ünnepel a 60 éves IMF és a Világbank

Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatója nyitotta meg hétfőn az IMF és a Világbank fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos kongresszust Madridban.

Rato felhívta az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Japánt, hogy tegyenek többet a kiegyensúlyozott és tartós világgazdasági növekedés fenntartásáért. Ehhez szerkezeti reformokra van szükség Európában és Japánban. Az Egyesült Államoknak fokoznia kell erőfeszítéseit kereskedelmi és fizetési mérleghiányának csökkentése érdekében. A mostani prognózis, amely 4,6 százalékos világgazdasági növekedést jósol, rövid távon nem módosul – mondta Rato.

Az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 4,4 százalékkal nőtt az első negyedévben. A japán gazdaság a vártnál gyorsabban, 1,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, a tavalyi utolsó negyedévhez képest, ez 6,1 százalékos évi ütemnek felel meg. A világ második számú gazdasága az idén több mint 3 százalékkal bővülhet as kormány eredeti becslése szerint. Az euróövezet gazdaságai az első negyedévben átlagosan 0,6 százalékkal bővültek a tavalyi utolsó negyedévhez képest, és 1,3 százalékkal javultak a tavalyi első negyedhez képest.

A madridi tanácskozáson jelen van Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is.

Az IMF és a Világbank számára a kerek évforduló nemigen ad okot ünneplésre, tekintve az egész világra kiterjedő szegénységet és a szervezet előtt álló feladatokat. Az IMF ezért inkább előre tekint, semmint vissza – mondta az IMF egyik magas rangú illetékese hírügynökségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik