Belföld

Új hiteldíjmutató a bankoknál

A devizahitelek kaotikus kínálálata miatt a Pénzügyminisztérium (PM) jövőre egy új, a különféle ajánlatokat összehasonlíthatóvá tevő egységes hiteldíjmutató bevezetését tervezi - írja a Magyar Hírlap.

Az egységes mutató bevezetésének legfőbb akadálya az átváltási kockázat. Ha az ügyfél vállalja az árfolyamrizikót, az ajánlatokhoz nem elég a kamatot, a kezelési költséget és az induló részletet figyelni. A bankok a devizahitelekre ugyanis a devizaügyletek költségeivel is megtetézik a szokásos forinthitelek díjait és jutalékait. Így például devizavételi árfolyamot számítanak a hitel folyósításakor, a törlesztéskor pedig az eladási árat veszik figyelembe, ráadásul még átváltási jutalékot is felszámolnak.

Az eredeti menetrend szerint május elsejétől már minden lakossági hitelnél, így a lakáskölcsönöknél is, fel kellett volna tüntetni a hitel összes terhét bemutató teljes hiteldíjmutatót, de ezt egy módosító indítvánnyal elhalasztották jövő év január elsejére.
A Magyar Hírlap információi szerint a PM most egy olyan új mutatón dolgozik, amely a forintkölcsönök terhét is reálisan bemutatja, és alkalmas a devizahitelek összehasonlítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik