Belföld

GKI: javultak a fogyasztói várakozások

Májusban érezhetően emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke - írja a GKI Gazdaságkutató Rt. közleményében.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint az index értéke a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést, s az áprilisi mérsékelt emelkedést követően első ízben javult jelentősebb mértékben, s ezzel tíz hónap óta a legkedvezőbb értékét érte el.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket májusban az áprilisinál jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban további javulásra számítottak. Májusban az ország gazdasági helyzetét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben további jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik nem változtak az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén változatlanok voltak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik érezhetően mérséklődtek. Mindezek ellenére a lakosság vásárlási kedve csökkent az előző havihoz képest, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások valamivel optimistábbak lettek. Emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország mind a hét régiójában javultak a fogyasztók várakozásai. Legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúl és Észak-Alföld lakosainak a véleménye javult. Ezzel szemben a Dél-Alföldön illetve Észak-Magyarországon lakókat mérsékeltebb optimizmus jellemezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik