Belföld

Tízszer sértették kampánycsendet

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) vasárnap délig tíz kampánycsendsértéssel kapcsolatos beadvány érkezett. Döntés eddig öt ügyben született.

A beadványokról a testület várhatóan vasárnap kora délután dönt majd – tájékoztatta az MTI-t az OVB adminisztratív ügyeit intéző Országos Választási Iroda sajtószolgálatának vezetője, Csányi Klára.





 

Öt döntés

 

Az Országos Választási Bizottság eddig öt ügyben döntött. Az egyik európai parlamenti választáson induló párt beadványát elutasította. Ők azt kifogásolták, hogy egy televízió-műsorban megsértették a közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozataláról szóló szabályt. Az OVB szerint ugyanakkor megvalósította a kampánycsend-sértést egy reggeli tévéműsor, mert az egyik vezető politikust pártja választási plakátja előtt szólaltatta meg.

Salgó László országos rendőr-főkapitány, a választási központban tett látogatásakor az MTI-vel azt közölte: a rendőrség az elmúlt 24 órában három “kisebb kampánycsendsértésről” kapott jelentést, amelyek azonban rendőri intézkedést nem igényeltek. A rendőr-főkapitány kiemelte, hogy tudomása szerint az egyik eset egy járdára festett írásról szól, a másik ügyben pedig egy szavazókör előtt találtak egy szórólapot. A főkapitány a harmadik esetről nem tudott felvilágosítást adni az MTI-nek.

A Vas megyei területi választási bizottság kora délelőtt kampánycsendsértést állapított meg, miután egy szombathelyi választópolgár egy politikai párt szórólapját találta meg a postaládájában – közölte az iroda vezetője. “A Vas megyei területi választási bizottság vasárnap délelőtt megvizsgálta és megalapozottnak találta a panaszt” – mondta Kun László. Hasonló bejelentést tett egy nyírlövői lakos is, ebben az ügyben vasárnap este dönt az illetékes választási bizottság. Szórólapokat találtak a postaládákban Nagykanizsán és a Csongrád megyei Pusztaszeren is.

Zalaegerszegen azt kifogásolta egy választópolgár, hogy az egyik párt plakátjait valaki megrongálta: vastag betűs feliratot ragasztott rájuk – közölte Mester László, a megyei önkormányzat szervezési osztályvezetője. Hasonló bejelentést tettek Jászberényben és Csornán, a területi választási bizottságok megállapították, hogy jogsértés történt.

A választási bizottságokhoz több bejelentés érkezett választási sms-üzenetekről és e-mailekről Zala, Csongrád és Vas megyében.

Ismét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi választási bizottság elé került az a levél, amely a Jászapátiban élő romáknak pénzt ígér, ha a levélben megjelölt pártra szavaznak. A bizottság pénteki határozatával megegyezően ismét a választás tisztaságát súlyosan sértőnek mondta ki a levelet.

A Baranya megyei területi választási bizottság vasárnapi ülésén elmarasztalta a mohácsi és a lánycsóki önkormányzatot, mert nem adták ki azt az igazolást, amellyel egy házaspár Budapesten szavazhatott volna – közölte a Baranya megyei területi választási iroda vezetője, Lászlóné Kovács Ilona az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik