Belföld

Sok szavazólap megmaradt

A magyarországi EP-választás részvételi adatai alig maradnak el többi uniós tagország eredményeitől, bár sok szavazólap megmaradt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-nek vasárnap este.

“Nagyon soknak tűnik a szavazólap, ami megmaradt. Azt gondolom, hogy jobb lett volna, ha többen elmennek, de azért ez nem marad el nagyon a másik 24 ország eredményétől” – mondta. Rytkó Emília közölte, hogy az Országos Választási Bizottság eddig hét határozatot hozott, amelyek között vannak olyanok is, amelyek régebbi jogorvoslati másodfokú határozatok.

Kevesebbet gyorsabban

Mint Rytkó Emília elmondta, a beküldött adatlapok jegyzőkönyvének rögzítése már folyik. A 8 órai adatok szerint a szavazókörök 54 százalékából már beérkeztek az adatlapok. Azok az adatlapok dolgozzák fel a leggyorsabban, “ahol viszonylag kicsi volt a megjelenés, mert ott tudnak a leggyorsabban számolni.” Mint mondta, a nagyobb létszámú szavazókörökben tovább tart a szavazóköri eredmény megállapítása, azt csak akkor tudják bejuttatni az okmányirodába, “amikor befejezik és többször ellenőrzik, és többször megszámolják.”



A szavazásra több mint nyolcmillió magyar választópolgár volt jogosult; az EU összes választópolgárának száma 338 millió. Magyarországon listát állított – a szavazólapra kerülés sorrendjében, amit az OVB sorsolt – a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Nemzeti Szövetség, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Szocialista Párt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Igazság és Élet Pártja és a Munkáspárt. A mandátumok kiosztása egy, az arányosságon alapuló matematikai módszer alapján történik majd azok között a listát állító pártok között, amelyek öt százalék fölötti szavazati arányt értek el a választáson.



A magyar képviselők politikai hovatartozásuk szerint foglalnak majd helyet az európai parlament (EP) frakcióiban. Magyarország 24 képviselői helyével – csakúgy, mint Belgium, Portugália, Görögország és Csehország – a nyolcadik legtöbb képviselőt küldheti az EP-be. A legtöbb – 99 – hely Németországnak jut, míg a legkevesebbet – ötöt – Málta töltheti be. Az EP-választás mind a 25 EU-tagállamban június 10-e és 13-a között zajlott.
Az ország 3167 települése ezen a napon egyetlen választókerületet alkot. A választásra jogosultak érvényes személyazonosító okmánnyal és lakcímigazolvánnyal vehetnek részt a szavazáson. Mintegy két és félezer magyar állampolgár a magyar külképviseleteken szavazhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik