Belföld

Medgyessy csalódott a részvételi arányban

Az EP-választáson való részvételi arány nem éri el a vártat - vélekedett Medgyessy Péter. Kovács László szerint egyes politikai erők attól sem riadtak vissza, hogy a választás előtt bombariadót csináljanak.

Az EP-választáson való részvételi arány nem éri el a vártat – mondta Medgyessy Péter kormányfő újságírók előtt, amikor Lamperth Mónika belügyminiszter kíséretében vasárnap ellátogatott az Országos Választási Központba. A miniszterelnök ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a voksolás a rendőrség és az Országos Választási Bizottság (OVB) közlése szerint nyugodt légkörben zajlik. “A részvételi arányt tekintve, valamivel alatta van a várakozásoknak, (de) az eddigi lezárt, ismert európai parlamenti választásokhoz képest nem nagyon rossz” – jelentette ki Medgyessy Péter. Hozzátette: bízom benne, hogy a következő órákban még sokan döntenek úgy, hogy leadják szavazatukat.

Medgyessy Péter az újságíróknak azt mondta: a rendőrségtől és az OVB-től kapott beszámoló azt jelzi, hogy nyugodt, békés légkörben folyik a választás, és “az ilyenkor szokásosnál lényegesen kevesebb beadvány érkezett az OVB elé”.

Mádl Ferenc: a választáson Magyarországról van szó

Mádl Ferenc szavazatának leadása után újságíróknak azt mondta: “örülök, hogy erre a választásra sor került, mivel Magyarország európai uniós tagsága ezzel demonstrálódik először”. A választás legfőbb értelmének nevezte, hogy Magyarország a képviselők útján éljen azzal a jogával, hogy az Európai Parlament döntéshozatali folyamatában részt vegyen. Hozzátette: “ezt úgy lehet megvalósítani, ha a választás napján a lakosság minden választásra jogosult tagja él a szavazás lehetőségével, mert rólunk, Magyarországról van szó”.

Az államfő hangsúlyozta: az európai hatalmi struktúra egyik fő intézménye a parlament és az ott születő döntésekben most már teljes jogú tagként Magyarország méltó képviseletéről szól a választás. Mádl Ferenc az országot is érintő fontos ügyek közé sorolta a termőföld-tulajdon védelmét, a környezetvédelemben való nemzetközi együttműködést és a munkaerő szabad áramlását, amelyben – mint mondta – Magyarország még mindig nem kapott azonos jogokat a régi tagállamokkal.

Mádl Ferenc az Európai Parlament döntéseitől is függő kérdések között említette a monetáris politikát, az euró bevezetését, valamint az infrastrukturális fejlesztések lehetőségét. “Fontos kérdés, hogy milyen segítséget, mennyi pénzt kapunk a jövőben az infrastrukturális fejlesztésekhez, autópálya-építésekhez és a vasút modernizálásához” – mondta. Hozzátette, hogy az egész gazdaságpolitikát befolyásolják az Európai Unió fórumain születő döntések. Az ország érdekének nevezte, hogy megfelelő súllyal, választási és részvételi lehetőséggel, valamint döntési jogkörrel a folyamatokban részt vehessen.

Szili Katalin: a választás egyfajta közvélemény-kutatásként is felfogható

“Az európai parlamenti választás egyfajta közvélemény-kutatásként is felfogható, eredményei ismeretében pedig minden politikai pártnak le kell vonnia a szükséges következtetéseket” – mondta Szili Katalin szavazatának leadását követően, újságírók előtt. Közlése szerint, bár az eredményeknek nincs közjogi következményük, azokból kiderülhet, mi a választók álláspontja a kormányzat tevékenységéről. A házelnök azt mondta: a kormánypártok győzelme esetén a baloldal újabb lendületet kaphat jövőbeni céljai, reformelképzelései megvalósításához.

Szili Katalin a részvételről azt jósolta, hogy a jogosultak mintegy 55-60 százaléka járult az urnák elé. “Ez az első európai parlamenti választásunk, másfél hónapja léptünk be az Európai Unióba, a kampány pedig intenzív volt. Mindez pedig nagyobb érdeklődést feltételez, mint amit átlagosan az EU országaiban tapasztalnak” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Kovács László: az Európai Parlament az EU egyik legfontosabb intézménye

Kovács László szavazata leadását követően elmondta, hogy 50 százalék fölötti választási részvételt szeretne, de realista módon gondolkodva megelégedne a 45 százalék körülivel is, amely az európai uniós népszavazáson jelentette a választópolgárok részvételét.

A pártelnök sikerként könyvelné el, ha a szocialista párt a 24 képviselő több mint felét küldhetné Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. A mostani választás jelentőségét hangsúlyozva Kovács László kifejtette, az Európai Parlament az EU egyik legfontosabb intézménye, nem mindegy, hogy “kik és milyen értékeket képviselő politikusok lesznek többségben”.

A pártelnök a Fideszt vádolta azzal, hogy a választási kampány során “olyan dolgokkal vádolta a kormányt, amelyek eszébe se jutottak”, és olyan politikai erőkről beszélt, amelyek attól sem riadnak vissza, hogy “bombariadót csináljanak” a vetélytárs, az MSZP székházánál egy internet-fórum előkészítése során. A kampány stílusára vonatkozó kérdésekre válaszolva a politikus elmondta, aktivistáik olyan összefirkált szocialista plakátokat hoztak be, amelyeken “ordenáré szövegek”, gúnyképek és gúnyfotók voltak. Közlése szerint az MSZP-nek ezzel szemben csak egy “keményebb” plakátja volt, amelyik arra szólított fel, hogy “közösen állítsuk le a Fidesz hazugsággyárát!”. Értékelése szerint a “hazugsággyár” kifejezés keményebb megfogalmazása “a valóságtól eltérőnek és a füllentésnek”.

A “feszült, lázas politikai élet” általa remélt elmúlására visszatérve Kovács László hangsúlyozta, azt szeretné, ha a politika közösen látna hozzá a legfontosabb feladathoz, “a beilleszkedéshez az Európai Unióba”.

Orbán Viktor: a választás valamit elárul az ország állapotáról

“Minden választás arról szól, hogy hiszünk-e abban, hogy van közünk saját életünkhöz” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, ha az emberek többsége azt hiszi, nincs, az nagy baj. “De bízzunk benne, hogy a többség inkább eljön szavazni, még sok idő van hátra” – tette hozzá. A Fidesz elnöke közölte, minden választás az emberekről szól, nem a pártokról. Minden pártnak igazodnia kell a választás eredményéhez, mutatott rá, nem azért, mert jól vagy rosszul szerepeltek, hanem mert egy választás valamit elárul az ország állapotáról.


Az Európai Unió iránti érdeklődés, illetve az unióval kapcsolatos tájékozottság csökkenésének tulajdonította az európai parlamenti választási részvételi adatokat a MIÉP szóvivője. “Tovább csökkent az Európai Unióval kapcsolatos érdeklődés és tájékozottság; ez nagy részben köszönhető a komolytalan kampánynak” – mondta néhány perccel az urnazárás után Győri Béla.


A Munkáspárt bízik  abban, hogy minimum egy képviselőt az európai parlamentbe juttathat – mondta Székely Péter szóvivő a kampánycsend feloldása után az MTI-nek, megjegyezve: nagyon sajnálja, hogy alacsony volt a részvételi arány. Hozzátette: véleménye szerint a kormánypártok többet tehettek volna azért, hogy magasabb legyen a választáson résztvevők aránya, “nem volt kellőképpen meghirdetve a választás és elmagyarázva, mi is az az Európai Parlament”. A választók nagyarányú távolmaradásának “sokrétű okai vannak, az egyik legfőbb talán az, hogy sokan nem értik, miről szól ez a választás, s ezért nem érezték át a felelősséget” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik