Belföld

Üzletemberekkel tárgyal a kínai elnök Budapesten

Kína bővülő gazdasága egyre több lehetőséget kínál a magyar-kínai vállalatközi együttműködésre - hangsúlyozta Hu Csin-tao (Hu Jintao), a Kínai Népköztársaság elnöke.

A gazdasági együttműködés erősítésére a kínai elnök javasolta a vállalatok támogatását a piacai lehetőségek feltárásában, a csúcstechnológiai együttműködésben, a kölcsönös beruházások, vegyesvállalatok létrehozásában.

A találkozón a kínai elnök szólt arról, hogy fokozatosan csökkentik a piacrajutás korlátait Kínában, korszerűsítik a külföldi befektetésekre vonatkozó jogszabályokat, fokozzák a szellemi tulajdon védelmét.

A kínai gazdaság fejlődéséről szólva az elnök megemlítette, hogy 1978-2003. között évente átlagosan 9,4 százalékkal nőtt a GDP, külkereskedelmük évente átlagosan 16,1 százalékkal bővült. A Kínában befektetett külföldi tőke nagysága eléri a 679,6 milliárd dollárt.

Az elnök elmondta: céljuk, hogy 2020-ra a kínai GDP a 2000. évi szint négyszeresére növekedjen.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a találkozón kijelentette: fontos a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatban meglévő magyar passzívum mérséklése.

Magyar adatok szerint a kétoldalú áruforgalom értéke tavaly 3,465 milliárd dollár volt, ezen belül a magyar export 177,5 millió dollárt, az import 3,285 milliárd dollárt tett ki, a kereskedelmi deficit meghaladta a 3,1 milliárd dollárt. Kínai adat szerint az idén az első négy hónapban a két ország közötti kereskedelem 55 százalékkal nőtt.

Csillag István úgy vélekedett, hogy a gyógyszeriparban, az elektronika területén, a turizmusban további lehetőség van az együttműködésre, a passzívum mérséklésére.

A találkozón a Flextronics és a Rába Járműipari Csoport vezetői beszámoltak kínai kapcsolatukról, és mindkét cég képviselői a további bővítés mellett érveltek.

A találkozót követően Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta, hogy a kínai elnök javaslatai a kétoldalú gazdasági együttműködés fokozására szimpatikusak, és úgy látja megvan a kellő politikai akarat, hogy azokat keresztül lehessen vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik