Belföld

Több száz milliós a biztosítási kár mezőgazdaságban is

A hét közepi vihar- és jégkárokra akár több száz millió forint kárkifizetést is kell majd teljesíteniük a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságoknak a szakértők becslése szerint.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Mezőgazdasági Biztosítási Tagozatának vezetője, Márki János szerint még korai a szektor kárairól nyilatkozni, a szakértői jelentések és kárfelmérések jövő hét közepére készülnek el. A biztosító társaságokhoz folyamatosan érkeznek a kárbejelentések, elsősorban a búza és gabonafélék, illetve paprika és dinnyeültetvények szenvedtek kárt.

Legalább 300 hektárnyi területen keletkezett kár a Gyula környéki, kizárólag szántóföldi növénytermesztőket tömörítő Szivárvány Biztosító Egyesület tagjainak földjein – mondta Végvári Zoltán, a biztosító egyesület elnöke. A jégkár főleg a búzát, s kisebb részben a kukoricát és napraforgót érintette. Az egyesület 40 tagú, közülük 32 az egyesületnél biztosítja termését, az egyesület az állományt az Argosz Biztosítóval viszontbiztosítja, s a károk 90 százalékát így az Argosz fedezi majd. Az egyesület 25 millió forintos vagyona fedezetet nyújt a károk fennmaradó 10 százalékára.

A mezőgazdasági biztosítást a magyar piacon négy biztosító társaság, az Allianz Hungária, a Generali-Providencia, az OTP-Garancia és az Argosz köt. A biztosításokra 2003-ban 19,5 milliárd forint folyt be, ebből 15,1 milliárd forintra rúgott az állatbiztosítások, 4,49 milliárd forintra a növénybiztosítások díjbevétele. Károkra tavaly csaknem 15 milliárd forintot fizettek ki a cégek.

A biztosítási szakemberek szerint 2004-ben töredékére, mindössze 6 milliárd forintra zsugorodik majd a mezőgazdasági biztosítási piac, mivel 2004 januártól megszűnt a biztosítási díj állami támogatása. 2003-ban a gazdák az éves biztosítási díjuk 30 százalékát még állami támogatásként megkapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik