Belföld

Schmitt többet szeretne a mandátumok felénél

A pártok listavezetői örülnének, ha a magyar Országgyűlés mind a négy pártja bejutna az Európai Parlamentbe; Schmitt Pál úgy véli, a Fidesz a mandátumok több mint felét megszerzi - a politikusok erről egy televíziós vitaműsorban beszéltek pénteken.

A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában Kovács László MSZP-elnök és Dávid Ibolya MDF-vezető arról beszélt: a választás egyik tétje az érdekérvényesítés, tehát az, kik, milyen értékek mentén és milyen hatékonyan tudják az ország javát szolgálni az Európai Parlamentben.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke szerint a tét az is, mennyien mennek szavazni, pártja számára pedig az, hogy bebizonyítsa, az emberek támogatást adnak ahhoz az átalakításhoz, ami a Fideszben több mint egy éve tart.

Demszky Gábor (SZDSZ) azt hangsúlyozta: a választás tétje a versenyképesség növelése, amihez az kell, hogy a liberálisok elmenjenek szavazni, s megvalósuljon az adócsökkentés az unióban is.

A pártok EP-listavezetői a részvételi arányt is eltérően ítélik meg: Schmitt Pál 60 százalékos részvételre számít, Kovács László 50 százalék feletti voksolási aránnyal is elégedett lenne, Dávid Ibolya szerint ez a szám 45 körüli lesz.

Demszky Gábor a beszélgetésen sajnálatát fejezte ki, hogy a vitát nem folytathatja két listavezetővel, Kovács Lászlóval és Dávid Ibolyával az Európai Parlamentben, mert ők nem vállalják a képviselőséget. Dávid Ibolya válaszában elmondta: az emberek ezen a szavazáson nem egyéni jelöltekre, hanem listákra adják le voksukat. A mandátumhoz jutó képviselők pedig nem saját nézőpontjukat, hanem pártjukat képviselik majd az Európai Parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik