Belföld

Medgyessy: a választás után együttműködés

"A választások az előttünk álló évtizedről szólnak, és természetesen érintik az elmúlt két év kormányzását is" - mondta Medgyessy Péter minisztrelnök a szocialisták EP-jelöltjeivel való találkozásán csütörtökön.

Medgyessy Péter szerint az európai parlamenti választás után az együttműködés ideje jön Magyarországon: együttműködés azokkal, akik számára a nemzeti érdekek a legfontosabbak. A kormányfő kijelentette, hogy két fontos tétje van az európai parlamenti választásnak: milyen legyen a megújult Európa és milyen legyen az európai Magyarország. Hangsúlyozta, általános érdek, hogy minél többen menjenek el szavazni, és hogy “Magyarország megmutassa a világnak: fontosnak tartja és tudja annak jelentőségét, hogy az EP-választás meghatározza a következő éveket”.

Horn Gyula volt kormányfő, az MSZP-lista második helyezettje a megbeszélésen fontosnak nevezte, hogy a 24 magyar képviselő között teljes egyetértés legyen a legalapvetőbb kérdésekben az Európai Parlamentben. “Ennek érdekében és ennek jegyében adtuk át a Fidesznek azt a tízpontos javaslatunkat a pártelnök aláírásával (…), amely felöleli mindazokat a kérdéseket, amelyekben egyeztetés szükséges” – közölte.

A volt miniszterelnök javasolta, hogy a kormány támogassa egy európai kapcsolati iroda létrehozását, amely tájékoztatást adna az unióban történtekről és a várható eseményekről, valamint felmérné, hogy milyen végrehajtási munkára van szükség. Az iroda kapcsolatot tarthatna a képviselőkkel is, és havi egyeztetésre adna lehetőséget az EP magyar tagjaival. Medgyessy Péter az iroda létrehozását jó gondolatnak nevezte, és hozzátette: érdemes meggondolni, hogy az budapesti központtal és régióközpontokkal működjön.

Kovács László pártelnök, listavezető arról beszélt: az MSZP azt a feladatot adja majd az európai parlamenti képviselőinek, hogy a többi párt színeiben mandátumot szerzőkkel szorosan együttműködve dolgozzanak a nemzeti érdek közös megfogalmazásán és érvényre juttatásán a frakcióban és a plenáris üléseken egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik