Belföld

Chirac szerint az iraki háború szükségtelen volt

Sajnáltam, hogy ezt a háborút elindították, mivel úgy vélem, nem volt, sem szükséges, sem hasznos, viszont rendkívül drága, a szó valamennyi értelmében." - mondta a francia elnök a G8-ak Sea Island-i háromnapos csúcstalálkozója után.

A francia elnök és a német kancellár változatlanul aggasztónak ítélte meg az iraki helyzetet a nyolcak csúcstalálkozójának befejezése után adott nyilatkozataikban.

Jacques Chirac francia elnök szavai szerint az egyetlen esélyt az adhatja, ha az irakiak meggyőződnek arról, hogy visszakapták teljes szuverenitásukat, függetlenségüket, és ők irányítják sorsuk alakulását. “Ez az a keskeny ösvény, amely lehetővé teszi, hogy kikecmeregjünk a jelenlegi drámai helyzetből” – mondta a francia elnök.

A NATO amerikai részről szorgalmazott iraki szerepvállalásáról úgy vélte, hogy a szövetség beavatkozása nagy kockázatokkal járna. “A NATO mindenféle beavatkozása ebben a térségben nagy veszélyeket hordozna magában, beleértve a keresztény nyugat és a muzulmán kelet összecsapásának a kockázatát” – hangsúlyozta. “Világosan megmondtuk, hogy nem tudunk elfogadni ilyen küldetést a NATO számára” – szögezte le Chirac.

Az iraki hadsereg kiképzésének segítésével kapcsolatos másik amerikai elvárásról úgy nyilatkozott, hogy először szeretné látni a részleteket. “Egyelőre nincsenek konkrét javaslatok, így nem tudok hozzá megjegyzést fűzni” – mondta.

George Bush amerikai elnök a csúcsértekezlet után a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen nem is számít arra, hogy a NATO “több katonát” ajánljon fel. “Ez irreális elvárás lenne, senki sem javasolja ezt. Amit mi javaslunk, az az, hogy a NATO esetleg segíthetne az iraki biztonsági erők kiképzésében” – mondta Bush.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik