Belföld

600-650 milliárd forinton tetőzhet a nyugdíjpénztári vagyon

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona, kedvezőtlen körülmények esetén 600-650 milliárd forinton tetőzhet, akkortól ugyanis már nagyobb volumenben megindulhatnak a nyugdíjszolgáltatások, a kifizetések a 10 éves várakozási idő letelte miatt - mondta Erdős Mihály, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanácsadója

A felügyelet többféle modellszámítást is végzett arról, hogyan változhat a nyugdíjpénztárak vagyona a következő években. Az 1993 legvége-1994 eleje óta működő nyugdíjpénztári intézményrendszer első szerződései ezekben a napokban járnak le, s így mintegy 10 ezer ember összesen 7 milliárd forintos vagyonáról dönthet. Nagyságrendekkel több, körülbelül 200 ezer ember nyugdíjpénztári tagsága éri el jövőre a tíz évet, ami viszont már a becslések szerint 30-40 milliárd forintnyi vagyont érint. 2005-től pedig már évi 200 ezer-300 ezer nyugdíjpénztári tagnak telik le a tíz év, ami a nyugdíjpénztári vagyon gyors fogyásához vezethetne. Ez azonban mégsem várható, mivel az elmúlt évek statisztikái alapján évente 30 ezer új belépővel gyarapszik a szektor, akiknek befizetései a felhalmozott vagyontömeg hozamával együtt alacsonyabb szintű pénzfelvétel esetén ellensúlyozni tudja a kiáramló pénzeket.

Sok függ attól, hogy hogyan döntenek a pénztári tagok – hangsúlyozta Erdős Mihály -, a felügyelet ezért is állított fel többféle lehetséges modellt arról, milyen változások várhatók a szektorban, illetve végez témavizsgálatot arról, mennyire felkészültek a pénztárak a szolgáltatások – esetleges tömeges kifizetések – megkezdésére. A modellek közül a legpesszimistább alapján már 2005-ben tetőződik a kasszák vagyona, majd azt követően stagnálni fog, mivel a kiáramló összegek, valamint az új tagdíjak és a hozamok nagyjából kiegyenlítik majd egymást.

A felügyelet jelentése szerint 2003 végén 83 önkéntes nyugdíjpénztár működött Magyarországon, 7-tel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az 1,218 millió önkéntes pénztári tag 3,3 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, s a 2003 végén kezelt 534,4 milliárd forintnyi önkéntes pénztári vagyon 21,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 358 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik