Belföld

Orbán: nincs szükség magyar katonákra Irakban

A kormány szerdai ülését követően Kovács László külügyminiszter kijelentette a magyar katonák az ENSZ határozat által megerősített mandátumban Irakban maradnak az év végéig. Orbán Viktor szerint az ENSZ határozat azt jelenti, hogy magyar katonákra már nincs szükség az országban.

A kormány üdvözölte és elégedetten fogadta, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa egyhangú határozatot fogatott el az iraki rendezésről és az ENSZ ebben vállalt szerepéről – mondta Kovács László. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a magyar diplomácia az elmúlt két évben folyamatosan szorgalmazta az ENSZ részvételét a rendezésben. Az ENSZ mostani határozata megerősítette a magyar katonák iraki mandátumát, így legalább az év vége előtt nem várható hazarendelésük.


Fidesz elnöke csütörtökön újságírók előtt reagált a kormány kijelentésére és az BT határozatára. Közölte, számára az ENSZ határozata azt jelenti, hogy nincs szükség a magyar katonai részvételre. Ennek megvitatására a jövő héten találkozik Horn Gyula és Boross Péter volt miniszterelnökkel. A politikus hangsúlyozta: Magyarországnak a NATO megerősödése az első számú érdeke, a jó amerikai kapcsolatok ápolása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik