Belföld

Ezer milliárd kell ivóvíz- és szennyvízhálózatra

Az Európai Unió elvárásainak megfelelő szennyvízcsatorna-hálózat kialakításához 2015-ig összesen mintegy 900-1.000 milliárd forintra lenne szükség - mondta Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója.

Lóránt Zoltán az ÁSZ két legutóbbi, a települési önkormányzatok szennyvíz közműfejlesztési feladatainak ellátásáról, illetve a környezetvédelmi alap működéséről készített jelentéseiről számolt be csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta, a települési önkormányzatok szennyvíz közmű- fejlesztéseinél az egyik legnagyobb probléma az, hogy az ÁSZ megítélése szerint még több, centralizált állami támogatásra lenne szükség, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy pályázat elnyerésekor mintegy 20-30 százalékos önrészt kell felmutatniuk az önkormányzatoknak.

A vizsgálatok során két szabálytalanságot is megállapított az ÁSZ az állami támogatások felvételekor: Veszprémben el nem végzett munkákra is fizettek ki összegeket jogtalan központi támogatás igénybevételével, Ajkán pedig központilag nem támogatott műszaki célra vették igénybe a költségvetésből a céltámogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik