Belföld

Családbarát Munkahely díj – idilli állapotok

A Családbarát Munkahely idei pályázatának díjait Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára adta át csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

A kitüntetéseket költségvetési szervezetek, illetve vállalati kategóriák szerint a dolgozók igényeihez igazodó munkaidő- beosztásért, a hatékony előmenetelt elősegítő képzésért, továbbá a gyermekgondozási szabadságon lévőkkel való kapcsolattartásért és más családbarát szociális intézkedésekért adományozzák.

Az ötödik alkalommal meghirdetett pályázatra az idén 59-en nyújtottak be pályamunkát. Lévai Katalin és Csizmár Gábor köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy össze lehet hangolni és meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt a vállalati és az egyéni érdekek között.

A bírálók az idén öt vállalatnak ítélték oda a Családbarát Munkahely címet. Az esélyegyenlőségi miniszter aláhúzta, hogy ma már nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is fontos, hogy össze tudják munkahelyi tevékenységüket hangolni családi életükkel.
Azok a jó munkahelyek, amelyek ebben segítik a munkavállalókat. Odafigyelnek a vezetői posztok betöltésénél a nemek arányára, továbbá alkalmazzák a rugalmas munkaidőt, valamint a távmunkát – sorolt Lévai Katalin néhány olyan kritériumot, amely alapján a munkavállalók jobban érezhetik magukat munkahelyükön.

Az esélyegyenlőségi miniszter kiemelte: a Magyarországon most terjedő gyakorlat az Európai Unióban már régen bevett szokás. Ennek alkalmazása a modern Magyarország egyik záloga lehet. Csizmár Gábor hangsúlyozta: a családbarát munkahelyeken rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, azaz átláthatóak a munkahelyi viszonyok. Ezeken a munkahelyeken odafigyelnek nemcsak a bérek alakulására, hanem a szociális ellátás minőségére is.

A Családbarát Munkahely díjjal évek óta azokat az intézményeket és cégeket ismerik el, amelyek példamutatóak a munkavégzés eredményességét és a családi kötelezettségek teljesítését egyaránt biztosító munkáltatói intézkedések területén.

Ennek szellemében az idén kisvállalati kategóriában első díjat kapott a törökszentmiklósi Polgár-Társak 2000 Kft.; középvállalati kategóriában a dunaújvárosi FerrInfo Rt.; nagyvállalati kategóriában a siófoki székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Rt.; a költségvetési szervek kategóriájában megosztott első díjat kapott a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal, továbbá az Észak-magyarországi Regionális Munkaerőfejlesztő és Átképző Központ.

A pályázatok elbírálói további nyolc oklevelet és két különdíjat ítéltek oda a vállalati és intézményi tevékenység jutalmául.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik