Belföld

Postai vezetőt függesztettek fel beosztásából

Azonnali hatállyal felfüggesztették beosztásából a Magyar Posta Rt. hírlapüzletág-vezetőjét, Berkes Györgyöt, mert több napilapnak félreérthető tartalmú levelet küldött a kampánycsend alatti hírlapkézbesítésről.

A Posta közleményében elhatárolódott a levél tartalmától; a szakminisztérium azonnali intézkedést kért a Postától.

“A Magyar Posta Rt. vezetése és munkatársai határozottan elhatárolódnak a levéltől és annak tartalmától” – írta a Posta kommunikációs igazgatósága közleményében. Szerdán több országos napilapban is megjelent, hogy a Magyar Postától levelet kaptak a szerkesztőségek, amelyben közölték velük: a választási törvény értelmében a kampánycsend alatt nem kézbesíthetik azokat a lapokat, amelyekben kampánycsendsértést észlelnek.

“A Magyar Posta Rt. kéri a szerkesztőségeket és lapkiadókat, amelyek az üzletág-vezető levelét megkapták, hogy tekintsék azt semmisnek” – áll a közleményben. A közlés szerint a társaság valamennyi munkatársa továbbra is a törvényi előírások maradéktalan betartásával látja el feladatát, munkáját, veszi fel és kézbesíti a postai küldeményeket és a sajtótermékeket, így természetesen az előfizetők június 12-én, szombaton is a megszokott időben kapják kézhez újságaikat.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ügyben elrendelt vizsgálat megállapította: a levelében foglaltak ellentétesek a postáról szóló 2003. évi törvénnyel, az ugyanis kimondja, hogy a postai szolgáltató az általa továbbított küldemény tartalmát csak a szolgáltatás teljesítéséhez szükséges mértékben ismerheti meg.

“A nem zárt postai küldeményeket csak a felvételhez, feldolgozáshoz, továbbításhoz, illetve kézbesítéshez szükséges adatok megállapítása érdekében és annak megfelelő mértékben tanulmányozhatja” – tartalmazza a közlés. Eszerint a postai szolgáltató jogszabálysértés – így kampánycsend sértés – megállapítására nem jogosult. “Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kéri a Magyar Posta Rt.-t a szükséges intézkedések azonnali megtételére” – áll a közleményben.

Az Országos Választási Bizottság egyik tagja szerdán az üggyel kapcsolatban MTI-nek azt mondta: törvénytelen, önkényes eljárás lenne, ha a Posta nem kézbesítene szombaton olyan lapokat, amelyekben kampánycsendet sértő közlést észlel. Szoboszlai György kijelentette: “abszolút illegális” lenne ez a lépés, a Posta ugyanis nem léphet fel hatóságként, nem választási szerv. Az OVB szocialista delegáltja hozzátette: a Posta, mint szolgáltató nem minősítheti az általa kézbesített lapok tartalmát, kampánycsendsértést ugyanis csak a választási bizottságok állapíthatnak meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik