Belföld

Novemberben szerelnek le az utolsó sorkötelesek

A sorkötelezettség eltörlése jogi feltételeinek kialakítása, az alkotmányos szabályozás, a kompromisszum érdekében további négypárti egyeztetésre van szükség - hangsúlyozta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen a kabinet döntését ismertette a sorkatonai szolgálati kötelezettség megszüntetéséről. Közölte: az utolsó kétezer ember idén novemberben szerel le.

Juhász Ferenc elmondta, hogy 1867 óta van vegyes rendszerű haderő Magyarországon; idén a honvédelmi reform legfontosabb lépéseként teremtették meg azokat a szervezeti, katonai és személyi feltételeket, amelyek lehetővé tették a kormány szerdai döntését.

Tájékoztatása szerint az utolsó bevonulások már lezajlottak, az utolsó leszerelések július 7-én (2297 fő), szeptember 1-jén (1507 fő) és november 9-én (2014 fő) lesznek. “Magyarország polgárai több mint 80 százalékban támogatják ezt a döntést, így jelenleg kevés fontosabb politikai ügy van ennél, amikor a NATO- és EU-tagállamok is jelentős változtatásokat hajtanak végre intézményeik, haderejük tekintetében” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a Magyar Honvédség létszáma a sorkatonák leszerelésével nem változik lényegesen, és a haderő belső szerkezete folyamatosan alakul át. A honvédségben jelenleg mintegy tízezer szerződéses hely van, és ebből több mint nyolcezer betöltött. A parlament fél évvel ezelőtt 40 ezer főben maximálta a hadsereg létszámát, Juhász Ferenc szerint a HM a jövőre nézve 30 ezer fős szerződéses katonai létszámban gondolkodik.

Elhangzott, a profi haderő kialakítása érdekében először az önkéntességet teremtik meg, ami az élet- és munkakörülmények alakítását, a bér emelését, a katonai pálya versenyképessé és vonzóvá tételét jelenti. “Bízunk abban, hogy leraktuk a század modern hadseregének alapjait” – jelentette ki Juhász Ferenc.

Újságírói érdeklődésre szólt arról, hogy a hivatásos hadseregre történő áttérés a HM saját erőforrásaiból történik. Nemcsak költségek, de megtakarítások is lesznek azzal, hogy nem lesz fluktuáció, és csökkentik a fenntartott intézmények számát – közölte. Elmondta a miniszter, hogy a tartalékos állomány fennmarad, “de működtetésével nem kell élni”. “A tartalékos állomány megszüntetésére a honvédelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek nincs joga. Dolgozunk az önkéntes tartalékos állomány fejlesztésén, amely adott esetben feladatot kaphat, ha az alkotmányos helyzet úgy kívánja” – közölte Juhász Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik