Belföld

Kétszázmilliót kap a fővárosi rendőrség

A fővárosi közgyűlés által elfogadott több mint 200 milliós támogatásról írt alá megállapodást a főpolgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetőjével.

Átjárhatóbb és biztonságosabb Budapest a cél az uniós tagságunk első évében – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, mielőtt aláírta a Budapesti Rendőr-főkapitányság 160 milliós, valamint a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat 45 millió forintos támogatásáról szóló megállapodást. A főpolgármester hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az emberek érezzék is a nagyobb közbiztonságot, s ne csak a statisztikák javuljanak.

Kevesebb autólopás

A legfrissebb adatok szerint Budapesten 2004 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal több bűncselekmény jutott a rendőrök tudomására. A lopás 3,4 százalékkal több, mint tavaly, de a gépkocsilopások száma több mint 20 százalékkal, míg a betöréses lopás 1,8 százalékkal csökkent. A rablások száma stagnált.

Igen jelentős javulást lehet elkönyvelni az erőszakos bűncselekmények esetében, idén 39,4 százalékkal regisztráltak kevesebbet, mint tavaly januártól áprilisig, s több mint 23 százalékkal kevesebb közrend elleni bűncselekmény is történt. Nagyobb emelkedést a gazdasági (46,3 százalék) és a közlekedési bűncselekmények (43,8 százalék) kategóriájában következett be. A rendőrség azonban sokkal eredményesebben nyomoz, az ismeretlen tettes ellen indított ügyekben az eddigi 23,5 százalékos felderítettség 31,9 százalékra nőtt.

Drog és betörés

Egy néhány hónnappal ezelőtti felmérés (1000 fő megkérdezése) alapján a fővárosban a lakosság legnagyobb része a kábítószert és a lakásbetörést tekinti elsőszámú gondnak, de súlyos problémaként tartják számon az autólopást és a zsebtolvajlást is. A budapestiek iskolai végzettségtől és nemtől függetlenül közepesnek tartják a főváros közbiztonságát, melyben 35 százalékuk javulást észlelt, míg 43,6 százalékuk szerint nem változott a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik