Belföld

Kedvező turisztikai mutatók – pörögnek az ötcsillagos szállodák

A tavalyi SARS-járvány okozta enyhe csökkenést az elmúlt évekhez képest élénkebb fellendülés követte a turizmus területén, ezzel 2004 első harmadában az elmúlt évek legjobb eredményét rögzíthette a KSH.

Kiemelkedő növekedést figyelhető meg az EU-15-ök ország-csoportból  Olaszország, Egyesült Királyság és Franciaország esetében. Az ezekből az országokból érkező turisták 11 százalékkal több éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken 2003. hasonló időszakához képest.


A kereskedelmi szálláshelyek az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal több vendéget, illetve vendégéjszakát regisztráltak. Az év első harmadában 672 ezer külföldi vendég szállt meg a hazai szálláshelyeken, amely több mint 14 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos adatokat.

A vendégéjszakák számának 31 (!) százalékot meghaladó bővülésével idén májusban a budapesti ötcsillagos házak jártak az élen. Hasonló a helyzet a budapesti négycsillagos szállodáknál is, amelyek 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztrálhattak.

Elmondható, hogy minden kategóriában nőtt az előző hónaphoz, illetve 2003 májusához képest az egy kiadható szobára jutó árbevétel, amely jelzi, hogy a piac elfogadja a magasabb árakat, miközben a szobakihasználtság is javul.

A januártól április végéig terjedő számok ismeretében a belföldi forgalom esetében kiegyensúlyozott növekedésről beszélhetünk: mind a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mind pedig a belföldi vendégek száma 3 százalékkal gyarapodott 2003 első harmadához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik