Belföld

Jól halad a magyar szamurájkötvény terítése

Nem ütköznek akadályba a szerdán kibocsátott 50 milliárd jen (456,3 millió dollár) értékű magyar szamurájkötvény japán szervezői, a Daiwa és a Nomura Securities pénzintézetek a papírok értékesítésekor.

Mint közölték, a japán kormánykötvények piacának ingadozása inkább segítette, mintsem akadályozta a kötvények terítését. Jelenleg az ötéves japán kormánykötvények hozama 0,905 százalékos, hat bázisponttal emelkedett az előző naphoz képest és ez az erőteljes mozgás alaposan befolyásolja a befektetőket. A Daiwa és a Nomura már a múlt héten begyűjtötte a magyar szamurájkötvényre az igényeket és a papírokat sikerült teríteniük az érdeklődők körében, “akik mindenképpen 1 százalékosnál magasabb szelvényű kötvényre tartottak igényt” – közölték, hozzátéve, hogy a kedvező szamurájkötvénynek nincsen kockázata, hiszen arra a magyar állam nyújt garanciát.

Szerdán bocsátották ki a tokiói piacon az 50 milliárd jenes, ötéves lejáratú magyar szamurájkötvényt. A 100 millió jenes névértéken kiadott kötvényt 1,09 százalékos szelvénnyel, a londoni bankközi kamat (LIBOR) fölött 0,16 százalékponttal árazták.

A kötvényt a szervezők főként a Tokió térségében működő befektetőknek, biztosítótársaságoknak, alapkezelőknek, regionális bankoknak, hitelszövetkezeteknek értékesítették. A vevők között között számos olyan pénzintézet van, amely jól ismeri a magyar kötvényeket, hiszen az ezt megelőző, 1997 évi kibocsátás előtt a Magyar Nemzeti Bank 28 alkalommal jelent meg jenben jegyzett szamurájkötvényekkel a japán piacon. A Daiwa szerint Magyarország májusi uniós csatlakozása javította a kibocsátó megítélését, amely most először nem az MNB, hanem a kormány, vagyis az Állami Adósságkezelő Központ volt.

Korábbi közlések szerint az idén Magyarország összesen 3 milliárd euró értékben tervez kötvénykibocsátást a tavalyi, összesen 2 milliárd euró értékű, ilyen fajtájú külső finanszírozás után. Az év elején már volt egy egymilliárd euró értékű kibocsátás.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik